Moravské divadlo Olomouc dnes uvede světovou premiéru muzikálu Ela!

3. květen 2024

Inscenace vzdává hold slavné olomoucké rodačce, prvorepublikové automobilové závodnici Elišce Junkové, která byla ve své době nejrychlejší ženou světa. Scénář napsal Tomáš Syrovátka, hudbu složil Filip Tailor, režie se ujal šéf činohry Roman Vencl.

Ředitel Moravského divadla David Gerneš je pyšný, že se jako kulisa na jevišti objeví i originální a slavná Eliščina bugatka. Eliška Junková se narodila v roce 1900 v Olomouci. Pracovala v pobočce banky, kterou zakládal Čeněk Junek. V Brně studovala jazyky a dokonce hudbu u Leoše Janáčka. Na pařížském autosalonu se společně s Čeňkem Junkem zamilovali do stroje Bugatti T30, a začal se tak psát jejich společný závodní i láskyplný vztah.

Muzikál Ela v Moravském divadle Olomouc

Režisér a šéf činohry Roman Vencl se tak díky Elišce Junkové seznámil se scénáristou Tomášem Syrovátkou.

Scénárista a dlouholetý dramaturg libereckého divadla Tomáš Syrovátka se snažil nedělat černobílý muzikál o světových úspěších Elišky Junkové.

Muzikál Ela v Moravském divadle Olomouc

Eliška Junková ve svém voze Bugatti T35 vítězila na závodech doma i v zahraničí. Vrcholem kariéry byla účast na sicilském závodě Targa Florio v roce 1928, na kterém se i za neuvěřitelně těžkých podmínek v celkovém pořadí umístila pátá a získala několik dílčích cen. Rozjetou kariéru ale v témže roce utnula nehoda, při níž Čeněk přišel o život. Muzikál ELA! Je poslední činoherní premiérou Moravského divadla v této sezoně. Světová premiéra začíná dnes v 19 hodin.

Více v reportáži. 

Spustit audio