Morčátko najednou nechce jíst

15. září 2014

Morčatům často přerůstají zuby a pak nemůžou přijímat jídlo. Pomoct jim musí veterinář.

Dobrý den,
měla bych na Vás dotaz. Mé 4leté morčátko přestalo zničeho nic jíst. Byli jsme u veterináře, který mu zkrátil přerostlé řezáky. Od té doby se morčátko bojí jíst. Samo žere jen vločky a trochu sena, ale kousky jablíčka nebo mrkve mu musíme rukou strkat za ty řezáky, aby je začal kousat. Nevíte, čím by to mohlo být? Může to samo přejít a začne zase samo jíst? Mám o něj strach. Děkuji za odpověď. Pavlínka

Ahoj Pavlínko.
Hlodavci často trpí na problémy s přerůstajícími zuby. Když jim přerostou, tak buď nemůžou přijímat jídlo, protože neotevřou tlamičku, nebo by chtěli jíst, ale nemohou to rozkousat. Jídlo jim pak zůstává nerozkousané a nespolknuté v tlamičce. Je důležité stav zubů sledovat a podle potřeby je nechat ošetřit.

Stejně jako u lidí, může zub po ošetření být nějakou dobu citlivý až bolestivý. To je možná případ tvého morčátka. Doporučila bych ti navštívit s morčátkem veterináře na kontrolu.

Existují přípravky (třeba ve formě sirupu) do tlamičky, které tlumí u morčátek bolest. Jestli teď méně jí, tak je možné ho přechodně rozkrmit instantní stravou – u nás v ordinaci používáme přípravek Rodi Care. Je to prášek, který se smíchá s teplou vodou, a vzniklá kašička se podává do tlamičky stříkačkou několikrát denně.

Pokud se potřebujete zeptat veterináře na problémy se svým domácím mazlíčkem, máte-li v úmyslu pořídit si zvíře domů anebo se chcete jen tak zeptat na cokoli ze života zvířat, máte jedinečnou šanci v naší poradně. Napište nám na radiojunior@rozhlas.cz.

autor: Kateřina Hýková
Spustit audio

Pusť si video