Morče Albíček návštívilo Klub Rádia Junior

26. leden 2015

Čtvrteční host Albíček, první zachráněné morče paní Hájkové, nám ve vysílání například předvedl, jak elegantně umí odpočívat.

Morčata, jako mazlíčky pro děti, chovali Indiáni v oblasti dnešního Peru dávno před tím, než Jižní Ameriku dobyli Španělé. Tedy než se o morčatech dozvěděli Evropané. V Evropě si morčata oblíbili hlavně Angličané a v polovině 19.století už byly pořádány první výstavy. Dodnes se vyšlechtilo mnoho druhů morčátek, která se liší barvou i druhem srst.

Morče ale zůstalo morčetem. Je to zvířátko plaché a je potřeba hodně trpělivosti a lásky, abychom si z něj vychovali parťáka. Na to většinou děti nemají dost trpělivosti, a tak se stává, že je morčátka přestanou bavit.

Naším hostem v KRJ byla paní Renata Hájková, která se mnohokrát ujala vyhozeného morčete, až založila azyl pro morčata. Povídali jsme si o tom, co je třeba udělat, aby byla morčata s námi lidmi šťastná. Především si uvědomit, že morče není pes ani kočka, nedá se cvičit a na slovo nás poslouchat nebude. Ale jako každé zvířátko, i morče obohatí náš život.

Více se dozvíte ze záznamu z vysílání Klubu Rádia Junior.

Spustit audio