Můj anděl se umí prát

30. květen 2014

Kdo ochrání Oskara před zlomyslnými spolužáky? Dozvíte se to v Knižní záložce.

Milí kluci, holčičky a holky, zdraví vás vaše knižní záložka. Pro začátek vám vylíčím příhodu a říkám rovnou, že v ní hraju důležitou roli.

To bylo tak: Nedávno skončil v Praze na Výstavišti mezinárodní festival Svět knihy 2014, kde, jak jistě chápete, jsem nemohla chybět. Byla tam velká spousta knih a odhadem tvrdím, že jsem viděla ještě víc lidí, než knih, čemuž přálo zachmuřené počasí. Motala jsem se hlavně u stánků, které nabízely dětské knihy. Najednou jsem uslyšela, že takový vytáhlý kluk, něco mezi deseti a dvanácti lety, se jasným hlasem zřetelně ptá: Znáte knižní záložku Rádia Junior?

Slečna za pultem radostně překvapila kluka i mě, když řekla: Ano, znám ji; občas místo pozdravu kráká jako vrána.

A kluk pokračoval: Mohl bych dostat támhletu knížku se slevou? Za chvilku už si ji odnášel. Netušil, že v ní má podnájemnici, totiž mě, zvědavou knižní záložku.

Knihu Můj anděl se umí prát napsal Roman Brat, ilustroval ji Miroslav Regitka a vydal Albatros. Jak je to s tím andělem a za koho se pere? Napovím jen, že vypravěčem s hrdinou těch napínavých příhod, co se na něj lepí jako na magnet, je jedenáctiletý kluk Oskar. Není žádný lamželezo, nýbrž hubeňour v brýlích, ke všemu slušňák, který nechodí žalovat rodičům ani hezké pančitelce jménem Monika. Naštěstí má prima kamaráda, a vy už asi víte, že to je ten anděl, anděl Oskariel, co dokáže vnuknout Oskarovi spoustu bezvadných a občas hodně drsných nápadů. Jakých?

Čtěte knihu Můj anděl se umí prát, tam to všechno je.

Na shledanou za týden se těší vaše knižní záložka.

autor: jak
Spustit audio

Pusť si video