Můj pes utíká ze zahrady

4. červenec 2013

Mladý německý ovčák utíká a hledá svoji paničku po vsi. Jak ho to odnaučit?

Dobrý den, máme 11měsíčního německého ovčáka. Je to moje, jak já říkám, třetí dítě a v tom asi je problém. Sice nás doma bydlí šest, kteří, i když jsou doma a já ne, a on to zjistí, uteče a hledá mě po vsi. To nechci, najde mě, a jakou má strašnou radost, že mě vidí. A tak bych se chtěla zeptat, dá se toto nějak odnaučit? Děkuji R.K.

Ahoj Radko.

Utíkání psa z domu je obecně problém odnaučit. Myslím si, že ve tvém případě jde o to, že pejsek se prostě doma cítí bez tebe osamocen, i když jsou tam ostatní členové rodiny…

Nepíšeš, jakým způsobem uteče, respektive jak je pro něj snadné opustit dům nebo byt. Nejjednodušší radou totiž je dobré zabezpečení domu. Na zahradě kvalitní plot nebo zeď, dobře zabezpečený kotec, zamčená vrata, nebo místo kliky koule…

Pokud tohle vše je a pes stejně uteče, je potřeba změnit přístup a pokusit se o převýchovu. Základní pravidlo je psa netrestat, když tě najde. Byl by to pro psa trest ne za útěk, ale za to, že za tebou přišel.

I když tě pes zřejmě miluje, je potřeba se k němu doma chovat jako správný šéf – všímat si ho, když pro něj máš nějaký úkol. Zaměř svou pozornost na něj hlavně venku a pokus se ho venku při procházkách fyzicky, ale i mentálně unavit – nejen ho nechat vyběhat, ale také ho učit aportovat nebo jinak ho učit a hrát si s ním. Doma mu vyčleň jeho místo – kotec, nebo místnost, kde nemá moc co zničit. Po návratu z procházky, kde ho dostatečně unavíš, mu do kotce nebo do té místnosti dej jídlo a hračky a zavři ho tam. Klidně choď okolo a nevšímej si ho, pes by měl zůstat klidný. Po nějaké době zkus na chvíli odejít z domu (třeba jen před dveře) a vrať se. Odloučení tímto způsobem trénuj a stále prodlužuj.

Pokud se potřebujete zeptat veterináře na problémy se svým domácím mazlíčkem, máte-li v úmyslu pořídit si zvíře domů anebo se chcete jen tak zeptat na cokoli ze života zvířat, máte jedinečnou šanci v naší poradně. Napište nám na radiojunior@rozhlas.cz.

autor: Kateřina Hýková
Spustit audio

Pusť si video