Myslel, že umí létat... Příběhy slavných: Jiří Hrzán

22. červenec 2016

S Kamilem Halbichem a Kristýnou Frejovou v 5 samostatných audiích uvnitř článku.


Účinkují: Kamil Halbich a Kristýna Frejová
Napsala: Karolína Opatřilová
Režie: Bela Schenková
Natočeno v roce 2016. Premiéra

Tatínek Jiřího Hrzána byl věhlasný zahradník. Vypěstoval několik nových odrůd jako třeba Hrzánův smutný karafiát. Rodinný známý Jiřímu předpověděl, že bude umělcem a čtyřicítka bude krizová. Sám pak říkal: „Umřu mladej.“

Měřil jen 168 cm, měl vadu řeči a byl krátkozraký. Z přijímaček na DAMU ho dvakrát vyhodili, ale E. F. Burian ho pozval do svého Studia. Pořád se choval jak dítě. Třeba šplhal, kde se dalo: po římsách, okapech, drátech... Klukoviny mu vydržely až do smrti.

Klub bestií

Na DAMU se dostal napotřetí. Zato rovnou do 3. ročníku. Spolu s Abrhámem, Mrkvičkou, Kodetem založili Klub bestií. První angažmá měl v Pardubicích. Po svatbě se zdravotní sestřičkou Věrou se jim narodila Bára. Z porodnice ji prý nesl pozpátku. Aby jí slunce nesvítilo do očí. Byl pro ni spíš brácha než otec.

Manželství dlouho nevydrželo. Vzal si pak milenku Olgu. Jeho kariéra začala strmě stoupat, když nastoupil v novém Činoheráku Jana Kačera. Dokonce dostal nabídku hrát ve Velké Británii a pak asi největší roli Prcka ve filmu Nebeští jezdci (1968).

Pokusil se oběsit

Jako klukovina působí i jeho pokus o emigraci, který trval jen tři hodiny (cesta vlakem do Vídně). I druhá manželka se s ním chtěla rozvést, protože měl další milenky. Tak se ve sprše pokusil oběsit.

Přituhlo i v Činoheráku. Když na zájezdu v Ostravě přebral, spadl ze 4. patra a skončil s otřesem mozku, vyhodili ho. Naposledy mu to už ale nevyšlo. Po hromosvodu zkoušel sešplhat za milenkou… Zemřel mladej.

autoři: lup , Karolina Opatřilová
Spustit audio