Na zelené ploše u Paláce Pardubice bude park. Město přidá stromy a lavičky

25. červen 2023 10:03

V centru Pardubic u obchodního centra město vysází stromy, keře a doplní mobiliář. Vznikne tam menší park. V minulosti tam investor chtěl stavět hotel.

Náměstkyně primátora Jiřina Klčová (ANO) by byla raději, kdyby plocha byla dlouhodobě zelená a sloužila k ochlazení lokality. „Je to opuštěná plocha. Uděláme z ní parčík, plochu, kde bude mnoho stromů, chceme tím ozelenit a ochladit prostor, zpříjemnit pobyt občanům u Paláce Pardubice. Pozemky jsou města, máme zmapováno, kde můžeme sázet,“ řekla Klčová.

Dočasná výsadba

Sázet může město na pozemku vedle nákupního střediska a v části kolem polikliniky, kde se chce domluvit s majitelem pozemku, aby tam vedlo stromořadí. „Chceme zachovat cestní síť, jak lidi cestičky vychodili, upravit je, aby byly lépe pochozí. Zasadíme stromy, doplníme drobný mobiliář,“ řekla náměstkyně.

Na nevyužité ploše vedle Paláce Pardubice bude nový parčík

Plán výsadby pro Masarykovo náměstí je připravený, sázet by se mohlo ještě letos, náklady budou kolem 750 000 korun až milionu korun, dodala Klčová. „Výsadbu budeme koncipovat jako dočasnou, ne stoleté duby, kdyby se město někdy rozhodlo tam stavět. Za mě říkám, že budu raději, aby tam zůstaly stromy,“ řekla Klčová.

Obchodní centrum stavěla společnost Afi Europe, dokončila ho v roce 2008. Pozemky, dohromady 10 000 metrů čtverečních, pro nákupní centrum firma koupila od města za 300 korun za metr čtvereční, s podmínkou, že poté postaví také hotel a byty. Na hotel firma nesehnala nájemce a byty nepovolili hygienici. V roce 2010 proto zastupitelé zprostili firmu závazku dál stavět.

autoři: Drahomíra Bačkorová , pta | zdroje: Český rozhlas , ČTK
Spustit audio

Související