Nápovědy: 1. 4. - 5. 4. 2013

6. duben 2013

Nápovědy, které jsme odvysílali od 1. do 5. dubna 2013.

Pondělí 1. 4.
I. nápověda: V nejjižnějším cípu Českomoravské vrchoviny leží město Dačice. Přestože patří do Jihočeského kraje, leží na historickém území Moravy a je považováno za moravské. V okolí města je spousta rybníků, lesů, historických památek i památných míst. Město proslavila mimo jiné jedna velice zajímavá kostka, vlastně kostky. Spousta kostek. Víte, o jaké kostky jde? Z čeho jsou vyrobeny? Nápovědou pro hledané týdenní klíčové slovo je tato velice známá a oblíbená surovina.
II. nápověda: Nápovědou pro hledané týdenní klíčové slovo je zdrobnělina příslušníka velké většiny kmenů původního obyvatelstva Severní, Střední a Jižní Ameriky.

Úterý 2. 4.
I. nápověda: Předlohou filmové pohádky Princ a Večernice se stala pohádka Boženy Němcové O Slunečníku, Měsíčníku a …? Pokud víte, kdo byl ten třetí, máte i nápovědu pro hledané týdenní klíčové slovo.
II. nápověda: Je to lidový zvyk, kdy děvčata pletou z lučního kvítí ozdobu do vlasů, kterou potom vhodí do potoka. Pokud se zachytí u břehu, dívka se vdá v blízkosti domova, pokud odpluje po proudu do dálky, dívka po svatbě bude žít daleko od svých rodičů. O jakou ozdobu jde? Co to dívky posílají po vodě? Pokud to víte, máte nápovědu pro hledané týdenní klíčové slovo.

Středa 3. 4.
I. nápověda:
Dnešní nápovědu tvoří dvě slova slepená k sobě. Tak dávejte velký pozor. První slovo a zároveň první půlka nápovědy je jméno vodního živočicha, o kterém se tvrdí, že chodí pozpátku. Ve volné přírodě se ve vodě pohybuje na svých osmi nohách dopředu, ale v ohrožení plave do bezpečí směrem dozadu. Takže nechodí. Už víte?A pokud víte, co v písničce kromě čočovičky vypásli ovčáci, máte druhou půlku nápovědy pro hledané týdenní klíčové slovo.
II. nápověda: Co loupali Jeníček s Mařenkou?
a) Brambory?
b) Kukuřici?
c) Banán?
d) Něco jiného?
Pokud to víte, máte nápovědu pro hledané týdenní klíčové slovo.

Čtvrtek 4. 4.
I. nápověda: Vanilková, jahodová, pistáciová, citrónová, čokoládová… Asi už tušíte, o co jde. Ale co možná netušíte, že tuhle dobrotu lidé mlsali už před tisíci lety ve starém Řecku a ve starém Egyptě. Sice neznali mrazničky, ale pochutnávali si na sněhu a ledu ochuceném medem nebo ovocnou šťávou. Z Asie nebo z Arábie údajně přivezl recept na naši studenou nápovědu pro hledané týdenní klíčové slovo věhlasný dávný cestovatel Marco Polo. Co je to za dobrotu?
II. nápověda: Věc, která je naší nápovědou pro hledané týdenní klíčové slovo, se dá srolovat z papíru nebo vytvořit třeba z těsta. Dávají se do ní bonbóny nebo zmrzlina nebo i hlava, protože může posloužit také jako špičatá čepice. Co je to?

Pátek 5. 4.
I. nápověda: Černý, zelený, bílý nebo třeba ovocný a bylinkový… O jakém nápoji je řeč? Připravuje se obvykle louhováním lístků nebo třeba různých směsí a plodů v horké vodě. Určitě to víte, a proto máte nápovědu pro hledané týdenní klíčové slovo.
II. nápověda: Jak se jmenuje sladká a barevná hmota z cukru a drcených mandlí, ze které se vyrábějí různé figurky nebo růžičky a jiné ozdoby dortů? Víte? To je dobře, protože máte nápovědu pro hledané týdenní klíčové slovo.

I. nápovědu jste mohli slyšet v Klubu Rádia Junior od 19:00 do 20:00,
II. nápovědu jste mohli slyšet 3x v digitálním a internetovém vysílání Rádia Junior od 6:45 do 7:00, od 14:45 do 15:00 a od 17:45 do 18:00.

autor: Redakce Rádia Junior
Spustit audio

Pusť si video