Nápovědy: 11. - 15. 2. 2013

17. únor 2013

Nápovědy, které jsme odvysílali od 11. do 15. února 2013.

Pondělí 11. 2.
I. nápověda: Třetí neděli v červnu se slaví Den otců. Svátek, kdy děkujeme našim maminkám, se slaví v různé dny na mnoha místech po celém světě. V České republice tento svátek připadá na druhou květnovou neděli. Jak se tenhle důležitý den nazývá?
II. nápověda:
Co se slaví 1. června? Svátek mají Laury, Lory, na Slovensku Žanety, ale i – všechny děti. Už víte, o jaký veledůležitý den se jedná?

Úterý
12. 2.

I. nápověda: Co je opak noci? Taky se dá říct: Co trvá 24 hodin a není to automobilový závod? Anebo jinak – když někam přijdeme nebo potkáme někoho známého a není večer, pozdravíme Dobrý… Doplnit jedno slovo už musíte sami, protože to je nápověda pro týdenní hledané klíčové slovo.
II. nápověda: Nápovědou pro hledané týdenní klíčové slovo je výraz, který má několik významů, počítáme-li i jeho zdrobněliny. O ty nám teď ale nejde. Můžete si na ně ovšem mimo soutěž zkusit vzpomenout. Ale teď už soutěžní nápověda: Jak můžeme nazvat 28, někdy 29, jindy 30 nebo 31 dní? Co na obloze couvá nebo dorůstá?

Středa 13. 2.

I. nápověda: Mayové jsou původními obyvateli jižního Mexika a severní části Střední Ameriky. Minulý rok nás strašily zvěsti, že 21. prosince 2012 přijde zkáza všeho lidstva na Zemi, kterou tito Mayové údajně předpověděli. Doufám, že vy, kteří jste se nechali vylekat nebo třeba jen zneklidnit, jste si uvědomili, že je hloupost takovému věštění věřit. Jinak byste teď přece neposlouchali Rádio Junior. To jen někdo zlomyslný měl radost z vašeho strachu nebo na něm dokonce hodně vydělal. Proto se už žádných podobných zvěstí nikdy nebojte. Radši poslouchejte naši nápovědu pro hledané týdenní klíčové slovo. Čím nás to strašili? Cože to mělo nastat?
II. nápověda: 13. února slaví u nás svátek Věnceslavy a Věnceslavové. 19. března Josefky a Josefové… Nebojte se, nebudeme vyjmenovávat všechna jména. – To vám už trochu napovídáme. Nápovědou pro týdenní hledané klíčové slovo je totiž jiný výraz pro svátek.

Čtvrtek 14. 2.

I. nápověda: Kdo 14. února slaví svátek? Je to také patron všech zamilovaných. Tento svátek se v naší zemi neslaví příliš dlouho, ale neznamená to, že byste neměli dát dárek někomu, koho máte rádi. I když – by bylo hezké dělat to mnohem častěji než jednou v roce.
II. nápověda: Zlatý Amos je anketa, ze které pak vzejde vítěz hlasování o nej nej nej učitele roku. Vyhlašuje se v den, kdy si v naší republice připomínáme narození velkého myslitele a učitele Jana Ámose Komenského – 28. března. Rádio Junior bude u toho. Tento významný den se ve světě slaví 5. října, což si můžeme klidně připomenout taky, protože poděkování oblíbeným učitelům je ohromně důležité. Jak se tento významný den nazývá?

Pátek 15. 2.

I. nápověda: Lidé se odjakživa zajímali o počasí, protože bylo důležité vědět, kdy hrozí mrazy, sucho nebo jiné hrozby třeba pro jejich úrodu. Své dlouhodobé zkušenosti pak vyjadřovali v různých lidových rčeních, kdy dávali do souvislostí různé meteorologické jevy a třeba roční období. Jak se tato rčení, tyto lidové předpovědi, nazývají?
II. nápověda: 24. prosince slaví svátek Adamové a Evy. Jak tomuto dni říkáme?

I. nápovědu jste mohli slyšet v Rádiu Junior od 19:00 do 20:00,
II. nápovědu jste mohli slyšet 3x v internetovém vysíání Rádia Junior od 6:45 do 7:00, od 14:45 do 15:00 a od 17:45 do 18:00.

autor: Redakce Rádia Junior
Spustit audio

Pusť si video