Nápovědy: 11. 3. - 15. 3. 2013

16. březen 2013

Nápovědy, které jsme odvysílali od 11. do 15. března 2013.

Pondělí 11. 3.
I. nápověda: Karel Čapek napsal moc krásnou knížku Devatero pohádek. Jednu pohádku do ní přidal i jeho bratr Josef, který knížku ilustroval. V jedné pohádce této knížky se listonoš pan Kolbaba snažil doručit dopis, na kterém nebylo uvedeno, komu je určen. Vzpomínáte? Jak jinak se nazývá povolání pana Kolbaby? Je to nápověda pro hledané týdenní klíčové slovo.
II. nápověda: Karel Čapek napsal moc krásnou knížku Devatero pohádek. Jednu pohádku do ní přidal i jeho bratr Josef, který knížku ilustroval. V Pošťácké pohádce se listonoš pan Kolbaba snažil doručit dopis, na kterém něco chybělo. Co nesmí na dopisu nebo jiné poštovní zásilce kromě jména chybět? Je to nápověda pro hledané týdenní klíčové slovo.

Úterý 12. 3.
I. nápověda: Pojďme si trošku pohrát s češtinou. Manželka pana slona je slonice. Manželka pana páva je pávice. Chobotnice není manželkou pana chobota. Manželka pana jelena není jelenice, ale laň. Manželka pana kraba není…? Co není manželka pana kraba? Tohle slovo, které musíte uhodnout, je nápovědou pro hledané týdenní klíčové slovo.
II. nápověda: Do čeho jsou většinou zabaleny vánoční nebo jiné dárky? Co je to? Každopádně to je i nápověda pro hledané týdenní klíčové slovo.

Středa 13. 3.
I. nápověda: Uzel můžeme udělat na kapesníku, abychom na něco nezapomněli – prý to pomáhá. Uzel se váže třeba na kravatě. Zauzlovat a zašmodrchat se nám může i motouz. Víte, co to je? Pokud to uhodnete, máte nápovědu pro hledané týdenní klíčové slovo.
II. nápověda: Je to dětská hra, kdy jeden pošeptá nějaké slovo druhému, ten dalšímu a tak dále a tak dále. Poslední v řadě to šeptané slovo vysloví nahlas. Většinou je to úplně jiné slovo než na začátku. Znáte tu hru? Jmenuje se tichá…? Doplňte. Je to nápověda pro hledané týdenní klíčové slovo.

Čtvrtek 14. 3.
I. nápověda: Vpředu má trubičku, vzadu má truhličku a jede, jede do Rokycan. Kdo je to? Pokud uhodnete, máte nápovědu pro hledané týdenní klíčové slovo.
II. nápověda:
Naší nápovědou pro hledané týdenní klíčové slovo je věc, přesněji měřidlo, s jehož pomocí zjišťujeme hmotnost. Tedy třeba to, jak jsme těžcí nebo jestli máme správné množství cukru a mouky na bábovku. Co je to?

Pátek 15. 3.
I. nápověda: Jak se říká vymláceným vyschlým stonkům a stéblům obilí? Používá se to např. jako podestýlka pro hospodářská zvířata. Kdysi se tento materiál používal k výplni matrací - proto se jim říkalo slamníky. Brčka, kterými pijeme ze sklenice nápoje, se teď většinou vyrábějí z plastu a jsou krásně barevná. Dříve se jim říkalo slámky, protože byly vyrobeny z… Co sloužilo k jejich výrobě? Je to naše nápověda pro hledané týdenní klíčové slovo.
II. nápověda: Usušená posečená tráva – co je to? Copak dáváme v zimě koním, králíkům nebo třeba morčatům, když není čerstvá tráva? Kdo to ví, zná i nápovědu pro hledané týdenní klíčové slovo.

I. nápovědu jste mohli slyšet v Magazínu Rádia Junior od 19:00 do 20:00,
II. nápovědu jste mohli slyšet 3x v digitálním a internetovém vysílání Rádia Junior od 6:45 do 7:00, od 14:45 do 15:00 a od 17:45 do 18:00.

autor: Redakce Rádia Junior
Spustit audio

Pusť si video