Nápovědy: 13. 5. - 17. 5. 2013

25. květen 2013

Nápovědy, které jsme odvysílali od 13. do 17. května 2013.

Pondělí 13. 5.
I. nápověda: Je to svítilna a zároveň i divadelní hra, ve které jde o pokácení – vlastně nepokácení – jednoho nádherného stromu. Dokonce Michal Vodochodský v této hře hraje, jak jste mohli slyšet nebo číst v Tatrmanech. Určitě už víte nebo přinejmenším víte, kde hledat nápovědu pro hledané týdenní klíčové slovo.
II. nápověda: Kdo má svátek tedy jmeniny 21. června? Předem přejeme všem nositelům tohoto jména i všem, kteří uhodli, protože mají nápovědu pro hledané týdenní klíčové slovo.

Úterý 14. 5.
I. nápověda: Karel Čapek, Karel Poláček, Karel May, Victor Hugo, Pavel Brycz, Alexander Dumas, Jules Verne… Jmen by mohly být stovky a stovky. Vaším úkolem je vykoumat, co všechny tyto pány spojuje. Jaký výraz to je? Potom budete mít i nápovědu pro hledané týdenní klíčové slovo.
II. nápověda: Jeden slavný Čech skončil na hranici, bohužel ne mezi státy nebo mezi zeměmi. Stalo se to roku 1415. Pokud víte, kdo to byl – a všichni školou povinní by to vědět měli – máte i nápovědu pro hledané týdenní klíčové slovo.

Středa 15. 5.
I. nápověda: Bruncvík, Šemík, Ječmínek, Žito… V jaké knize se tato jména vyskytují? Pokud víte, máte i nápovědu pro hledané týdenní klíčové slovo.
II. nápověda: Sibyla byla podle starověkých Římanů věštkyně. Dost možná to nebylo jméno jenom jedné věštkyně, ale říkalo se tak i jiným významným věštkyním. Slovo nejdříve znamenalo věštkyni nebo starou ženu a pochází z latinského slova sibulla, což znamená prorok. Ale i my v Čechách měli jednu věštkyni, která viděla město veliké převeliké… Jak se tahle věštkyně jmenovala? Pokud víte, máte i nápovědu pro hledané týdenní klíčové slovo.

Čtvrtek 16. 5.
I. nápověda: Opak světla nemusí být vždycky jen tma. Znáte ještě jiný výraz? Označuje i období českých dějin, kdy v našich zemích nebylo příliš veselo a radostno. Pokud víte, máte i nápovědu pro hledané týdenní klíčové slovo.
II. nápověda: V Dobrušce se koná hudební festival, který nese jméno titulní postavy z jednoho slavného českého pětidílného románu inspirovaného životem buditele Františka Vladislava Heka. O jaké jméno jde? Pokud víte, máte i nápovědu pro hledané týdenní klíčové slovo.

Pátek 17. 5.
I. nápověda: Významný český spisovatel Karel Čapek se narodil v Malých Svatoňovicích, ale jeho bratr spisovatel a malíř Josef a jeho sestra spisovatelka Helena, která napsala knihu „Moji milí bratři“, se narodili jinde. V jakém městě se narodili Helena a Josef Čapkovi? Nebyli ovšem jediní čeští spisovatelé a tvůrci, kteří se v tomto městě narodili. Pokud víte, máte nápovědu pro hledané týdenní klíčové slovo.
II. nápověda: Když se o někom řekne, že „lže, jako když tiskne“, znamená to mimo jiné i to, že mu to lhaní jde velice lehce a snadno. Dříve se všechno to, co se dnes tiskne, psalo a opisovalo a dokonce i malovalo a kreslilo ručně, což pochopitelně trvalo dlouho, někdy celé roky. Pak ale spatřil světlo světa jeden důležitý vynález Johannese Gensfleische, řečeného Gutenberg, díky kterému šlo tisknutí snadno a lehce jako třeba už zmíněné lhaní. Co se pomocí tohoto vynálezu tisklo? Výraz, který je nápovědou pro hledané týdenní klíčové slovo, je obsažen v názvu tohoto vynálezu, prapředka současných tiskáren.

I. nápovědu jste mohli slyšet v Klubu Rádia Junior od 19:00 do 20:00,
II. nápovědu jste mohli slyšet 3x v digitálním a internetovém vysílání Rádia Junior od 6:45 do 7:00, od 14:45 do 15:00 a od 17:45 do 18:00.

autor: Redakce Rádia Junior
Spustit audio

Pusť si video