Nápovědy: 15. 4. - 19. 4. 2013

21. duben 2013

Nápovědy, které jsme odvysílali od 15. do 19. dubna 2013.

Pondělí 15. 4.
I. nápověda: Když chcete být DJ a mixovat hudbu, potřebujete mixážní pult. Když chcete rozmixovat třeba jahody nebo borůvky na koktejl, tak potřebujete jednu kuchyňskou pomůcku. Jakou? Pokud víte, máte další nápovědu pro hledané týdenní klíčové slovo.
II. nápověda: Naší nápovědou pro hledané týdenní klíčové slovo je pomůcka, která slouží k popohánění dobytka nebo třeba k pobízení koní na dostizích. Určitě už víte, že ano? Ale mohlo by vás zajímat, že tato věc byla někdy používána jako magický nástroj na zahánění nepřízně počasí. Když se s ní švihá, šlehá a práská ve vzduchu, vydává výrazný zvuk. Tímto práskáním se lidé kdysi snažili odehnat mračna. A představte si, že tahle věc je první a nejstarší lidský nástroj schopný překonat rychlost zvuku jako třeba letadla nebo rakety. Zkuste to probrat ve škole, ale hlavně se svým soutěžním týmem.

Úterý 16. 4.
I. nápověda: Když jsem já sloužil to první léto, vysloužil jsem si kravičku za to. A ta kráva… Copak dává? Dává neuvěřitelně snadnou nápovědu pro hledané týdenní klíčové slovo.
II. nápověda: Pokud posloucháte naši rubriku „Zapiš si to za uši“, určitě si pamatujete následující příběh. Byla jedna Prodaná nevěsta, jmenovala se Libuše. Měla ráda Dalibora. Sešli se spolu u Čertovy stěny a dali si Hubičku. Viděly to Dvě vdovy, řekly to Braniborům v Čechách a už to nebylo žádné Tajemství. Tenhle příběh je vlastně pomůckou pro ty, kteří si chtějí zapamatovat opery jednoho našeho slavného hudebního skladatele. Pozor: Jeho jméno je naší nápovědou pro hledané týdenní klíčové slovo. Takže ještě jednou. Byla jedna Prodaná nevěsta, jmenovala se Libuše. Měla ráda Dalibora. Sešli se spolu u Čertovy stěny a dali si Hubičku. Viděly to Dvě vdovy, řekly to Braniborům v Čechách a už to nebylo žádné Tajemství. A tajemstvím jistě není ani příjmení autora těchto osmi oper?

Středa 17. 4.
I. nápověda: Kašpárek v rohlíku ve své písničce „Letím hledat světy“ varuje:
„Už jsme v půlce nekonečna,
je fakt hustá dráha…“
O jakou dráhu jde? Pokud nevíte, poslechněte si pozorně následující písničku a máte nápovědu pro hledané týdenní klíčové slovo.
II. nápověda: Spisovatel Pavel Brycz napsal příběhy jedné podivné hlídací paní, které jste mohli slyšet ve vysílání Rádia Junior. O jakou paní na hlídání šlo? Jaká ta paní byla? Víte? Tak máte nápovědu pro hledané týdenní klíčové slovo.

Čtvrtek 18. 4.
I. nápověda: Už je to dávno, v prosinci, kdy Mikuláš nosil dárky, a my máme jaro, i když to tak dlouho nevypadalo. Ale určitě si vzpomenete, že chodí s andělem a s čertem. Čert chřestí řetězy a má v ruce velice často ne koště z proutí, ale něco, co se proutěnému koštěti podobá. Zároveň to může být i pomůcka kuchařek a kuchařů. Co je to? Je to také nápověda pro hledané týdenní klíčové slovo.
II. nápověda: Pokud chcete nápovědu pro hledané týdenní klíčové slovo, vezměte si tužku a papír nebo si zapamatujte následující jednoduchý recept:
1) Do čtvrtlitru mléka zamíchejte 2 vejce, 1 balíček vanilkového cukru, špetku soli a postupně přidávejte 140 g hladké mouky. Prošlehávejte metlou.
2) Nechte půl hodiny v chladu odpočívat. Jedině tak vám těsto nebude dál houstnout a vy ho nebudete muset ředit.
3) Rozehřejte pánev, slabě ji potřete olejem nebo máslem a postupně na ni nalévejte v tenké vrstvě těsto, které smažte po obou stranách.
Během přípravy pochopíte, jaká dobrota je naší nápovědou. Pokud znáte lepší recept, pošlete nám ho do Rádia Junior.

Pátek 19. 4.
I. nápověda: Pro co poslala Marušku v pohádce O dvanácti měsíčkách macecha s Holenou? Nemyslíme ani fialky, ani jablíčka… Je to moc dobré, roste to v létě v lese nebo na záhonku v zahradě nebo na poli. Co je to? Ať už to uhodnete nebo ne, je to naše nápověda pro hledané týdenní klíčové slovo.
II. nápověda: AKČAHELŠ. Co je to AKČAHELŠ? Je to naše nápověda pro hledané týdenní klíčové slovo. Kouzelná nápověda pro chytré hlavy, která rovnou vykouzlí hledané týdenní klíčové slovo.

I. nápovědu jste mohli slyšet v Klubu Rádia Junior od 19:00 do 20:00,
II. nápovědu jste mohli slyšet 3x v digitálním a internetovém vysílání Rádia Junior od 6:45 do 7:00, od 14:45 do 15:00 a od 17:45 do 18:00.

autor: Redakce Rádia Junior
Spustit audio

Pusť si video