Nápovědy: 18. - 22. 2. 2013

22. únor 2013

Nápovědy, které jsme odvysílali od 18. do 22. února 2013.

Pondělí 18. 2.
I. nápověda: Celé jméno významného českého romantického básníka je nápovědou pro hledané týdenní klíčové slovo, vlastně spojení dvou slov. Tento básník dostal po svém kmotrovi jméno Ignác, které si později počeštil na Hynek. Uměl výborně česky a německy, učil se latinu, pustil se i do polštiny. Vystudoval dokonce práva. Velice rád cestoval, chodil většinou pěšky. Miloval hrady a zříceniny, psal si seznam „hradů spatřených“ – navštívil jich kolem devadesáti. Mnohé z těchto hradů kreslil a maloval akvarely, tedy vodovými barvami. Zemřel velice mladý, těsně před svými 26. narozeninami, ale přesto se jedna jeho básnická skladba stala velmi oblíbenou a je jednou z nejvydávanějších knih u nás. Je to ovšem jediná kniha, která vyšla ještě za básníkova života. Ano, je to Máj. Dříve povinná, dnes doporučená četba, které se ale vůbec nemusíte bát, je to moc krásné čtení. Zkuste alespoň pár úryvků. Pokud jste doposud jen tušili, teď už určitě víte celé jméno tohoto básníka.
II. nápověda: Jakým jiným výrazem byste vyjádřili slova veršotepec nebo poeta?

Úterý 19. 2.
I. nápověda: Naší nápovědou pro hledané týdenní klíčové slovo – vlastně spojení dvou slov – je druh velmi oblíbené jarní houby z rodu čirůvek. Jaro je tu za chvíli, tak je dobré si o ní něco říct už teď. Roste velmi hojně, mnohdy i v tzv. čarodějných kruzích. Daří se jí především v květnu, podle kterého má tato čirůvka své druhé jméno. Pokud ji budete sbírat v dubnu a na začátku května, je menší pravděpodobnost, že si ji spletete s prudce jedovatými závojenkou olovovou nebo třeba vláknicí začervenalou. Přesto je důležité dávat pozor, protože tyhle houby mohou růst klidně i těsně vedle sebe. Jedlá vedle prudce jedovaté. Proto je zapotřebí kontrolovat každou houbu zvlášť. A pokud si nejsme úplně jisti nebo nalezenou houbu dokonce neznáme – Nesbírat! Co ovšem sbírat můžete, jsou nápovědy. Vrátím se tedy na začátek: Jak se druhým jménem nazývá oblíbená jarní čirůvka?
II. nápověda: Abyste získali nápovědu, musíte si vzpomenout na jméno německého spisovatele, autora spousty dobrodružných povídek a knih. Jeho smyšlené příběhy se odehrávají na divokém západě nebo naopak na východě v Orientu. Psal je ovšem tak, jako by je skutečně prožil na vlastní kůži. A nejenom to – dokonce to i tvrdil. Příběhy o apačském náčelníkovi Vinnetouovi a jeho bílém bratru Old Shatterhandovi, za kterého se vydával, byly zfilmovány, a znají je mnohé děti i dospělí u nás. Málo se ví to, že byl párkrát ve vězení a na nucených pracích za krádeže, nebo to, že v dospělém věku strávil zhruba rok v Brné nad Labem, což je součást dnešního Ústí nad Labem, kde tehdy lidé mluvili německy i česky. A když později skutečně navštívil dálné orientální kraje, byl prý zklamaný, že to tam vypadá jinak, než si vybájil. Jak se tento spisovatel s rozporuplným životním osudem jmenoval? Jeho příjmení je nápovědou pro hledané týdenní klíčové slovo – přesněji spojení dvou slov.

Středa 20. 2.
I. nápověda:
Je to zpravidla dřevěná tyčka několik desítek centimetrů dlouhá, na které bývá papírová ozdoba z různobarevných mašliček, střapců z krepového papíru nebo papírových květin apod. Drží se v ruce a pohybuje se s ní ze strany na stranu. Od tohoto pohybu se odvozuje její název. Co je to? Měli byste to uhodnout, protože je to nápověda pro hledané týdenní klíčové slovo – vlastně spojení dvou slov.
II. nápověda: Naší nápovědou pro hledané klíčové slovo – přesněji spojení dvou slov – je výraz označující ozdobený kmen stromu, který můžeme vídat na spoustě jarních slavností v mnoha zemích Evropy. Nejčastěji bývá vztyčován nebo stavěn 30. dubna nebo 1. května. V Čechách to je většinou strom zbavený – s výjimkou horní části – větví a kůry. Horní část se zdobí mašličkami z látek nebo krepového papíru a často se na ni zavěšuje zdobený věnec. Stavění tohoto ozdobeného stromu je stará tradice. Strom je zapotřebí hlídat po nějakou dobu ve dne v noci před muži z okolních vesnic, aby ho neuřízli, nepokáceli nebo neukradli. To by totiž pro vesnici byla velká ostuda. Někdy se také staví a zdobí malé stromky, většinou břízky, před domy jako vyznání lásky dívkám, které tam bydlí. Jak tomuto ozdobenému stromu, tomuto symbolu vítání jara, říkáme?

Čtvrtek 21. 2.
I. nápověda:
Pták, na jehož jméno se ptáme, je z čeledi holubovitých. Je velký přibližně jako holub, ale je štíhlejší a má delší ocas. Jeho hlas se přepisuje jako gu gů gu, ale třeba v pohádkách jako cukrů, cukrů. Říká se, že cukruje. Bývá často označován jako symbol lásky a mírumilovnosti. To ovšem neplatí v době hnízdění, kdy je často velice útočný a zlý na své příbuzné. Jak se tento cukrující ptáček jmenuje? To je nápovědou pro hledané týdenní klíčové slovo – úplně přesně spojení dvou slov.
II. nápověda: Údajně už v 18. století, v den školního volna před filipojakubskou nocí (30. dubna) se žáci vydávali pod školními prapory a se svým učitelem do jarní přírody, kde zpěvem oslavovali radost. Tato tradice se mezi studenty stále ještě udržuje. Jak se těmto studentským oslavám příchodu máje a oslavě krás studentského života říká? To je nápovědou pro hledané týdenní klíčové slovo – úplně přesně spojení dvou slov.

Pátek 22. 2.
I. nápověda:
Znáte tu říkanku o školácích – druhá třída myšička, třetí třída hodní žáci, čtvrtá třída darebáci, pátá třída medvědi, protože nic nevědí? Že jsme na jednu třídu zapomněli? Ne, ne. Je to součást nápovědy. Jakou třídu jsme nejmenovali? Jaké třídě se v té dětské říkance říká kašička? Určitě už víte. A to je dobře, protože je to nápověda pro hledané týdenní klíčové slovo – nebo přesněji spojení dvou slov.
II. nápověda:
Představte si stupeň vítězů. Když je někdo na třetím místě, dostane bronzovou medaili, stříbrnou za místo druhé – a vítěz dostane zlatou medaili za jaké místo? Za…? Zapište si to, protože je tohle slovo naší nápovědou. A nelekejte se, že tohle slovo už v nápovědách jednou máte – je to pro zdůraznění, bude se vám hodit jako nápověda pro hledané týdenní klíčové spojení dvou slov.

I. nápovědu jste mohli slyšet v Rádiu Junior od 19:00 do 20:00,
II. nápovědu jste mohli slyšet 3x v internetovém vysíání Rádia Junior od 6:45 do 7:00, od 14:45 do 15:00 a od 17:45 do 18:00.

autor: Redakce Rádia Junior
Spustit audio

Pusť si video