Nápovědy: 18. 3. - 22. 3. 2013

23. březen 2013

Nápovědy, které jsme odvysílali od 18. do 22. března 2013.

Pondělí 18. 3.
I. nápověda: Na co láká v pohádkách vodník mladá děvčata? Co rozvěšuje na vrby u potoků nebo rybníků? Takhle jednoduchou nápovědu pro hledané týdenní klíčové slovo jsme vám už dlouho nedali, že?
II. nápověda: Je to pruh ozdobné tkaniny nebo vysokohorský průvodce a nosič nebo také poradce či tajemník. Co je to? Je to pochopitelně i nápověda pro hledané týdenní klíčové slovo.

Úterý 19. 3.
I. nápověda: Aby byla vánočka na povrchu krásně lesklá, potře se buď hodně sladkou vodou nebo bílkem. Jak se říká kuchyňské pomůcce z husích brků, kterou se pečivo před vložením do trouby potírá? Kuchařky ve vašem okolí vám s touto nápovědou pro hledané týdenní klíčové slovo určitě poradí.
II. nápověda: Která řeka ústí v centru Českých Budějovic do Vltavy? Je to její významný pravostranný přítok pramenící v Rakousku. Honem se podívejte do mapy. Název této řeky je totiž nápovědou pro hledané týdenní klíčové slovo.

Středa 20. 3.
I. nápověda: Když ve jménu Lenka změníte jedno písmeno, dostanete méně obvyklý výraz pro ozdobu copu. Luštitelům křížovek je to jasné ihned, ostatní musí zapátrat v paměti nebo v synonymickém slovníku. Jinak nezískají tuto nápovědu pro hledané týdenní klíčové slovo.
II. nápověda: Naší nápovědou pro hledané týdenní klíčové slovo je hmyz, který patří mezi můrovité a za své jméno vděčí širokému modrému pásku na tmavých zadních křídlech. Tento noční motýl byl inspirací básníku Petru Bezručovi, který po něm pojmenoval svoji rozsáhlou básnickou skladbu. Rozpětí křídel této můry je kolem 9 cm. A 9 centimetrů může být dlouhá i její housenka. Zapátrejte v atlasu motýlů nebo učebnicích české literatury.

Čtvrtek 21. 3.
I. nápověda: Moderní gymnastika je sport, který kombinuje prvky gymnastiky, akrobacie, baletu a výrazového tance. Ženy a dívky soutěží jednotlivě nebo ve skupinách. Ze společných skladeb moderní gymnastiky se vyvinula estetická skupinová gymnastika, kterou v Japonsku cvičí také muži. Cvičí se s náčiním i bez něj. Náčiním se rozumí švihadlo, obruč, míč, kužele a ...? To, co jsme v našem výčtu vynechali, je naší nápovědou pro hledané týdenní klíčové slovo.
II. nápověda:
Jaký je jiný název pro kšandy? Ti, co pravidelně luští křížovky, určitě okamžitě uhodnou tento křížovkářský výraz na tři písmena a získají pro svůj soutěžní tým nápovědu pro hledané týdenní klíčové slovo.

Pátek 22. 3.
I. nápověda: Mrskačka, šmerkust, šlehačka, švihačka, hodovačka, houdovačka, karabáč, sekačka, dynovačka, binovačka, pamihod, pamihoda, korbáč, kocar, karabina, čugár, žila, tatar atd. atd. je spletený svazek měkkých vrbových proutků, který je na tenčím konci ozdoben barevnými pentlemi. Co je to? Co je naší nápovědou pro hledané týdenní klíčové slovo?
II. nápověda: Naší nápovědou pro hledané týdenní klíčové slovo je název první barevné fotografie. Tuhle nápovědu už nejspíš nepotřebujete, ale přesto koukněte na internet a prohlídněte si tuhle krásnou a zajímavou pra-pra-prababičku současných barevných fotografií.

I. nápovědu jste mohli slyšet v Magazínu Rádia Junior od 19:00 do 20:00,
II. nápovědu jste mohli slyšet 3x v digitálním a internetovém vysílání Rádia Junior od 6:45 do 7:00, od 14:45 do 15:00 a od 17:45 do 18:00.

autor: Redakce Rádia Junior
Spustit audio

Pusť si video