Nápovědy: 20. 5. - 24. 5. 2013

25. květen 2013

Nápovědy, které jsme odvysílali od 20. do 24. května 2013.

Pondělí 20. 5.
I. nápověda: Gorily patří mezi lidoopy a jsou jedni z nejbližších příbuzných člověka. Žijí ve skupinách – tlupách, kterým šéfuje tzv. dominantní samec. To je samec, který má nad všemi ostatními převahu. Poznáte ho podle stříbřité srsti na hřbetě. Ostatní samci mají srst na hřbetě stejně tmavou jako na zbytku těla. Pokud však některý z nich vůdce z jakéhokoli důvodu nahradí a začne velet tlupě, srst na hřbetě se mu zbarví do stříbrna a podle toho je už z dálky k poznání. U lidí je tomu s vůdcovstvím ve skupině pochopitelně jinak, i když ve vyšším věku mohou mít vlasy stříbřité. Jak se těmto stříbrným vlasům říká? Pokud víte, máte nápovědu pro hledané týdenní klíčové slovo.
II. nápověda: Rádio Junior chystá do vysílání Pohádky o Malé tlusté víle, které napsal písničkář, spisovatel a básník, jehož příjmení je naší nápovědou. Pro děti vydal ještě např. knížky „Šli červotoči do houslí“ a „Uleželé želé“. Tak teď už jste si nejspíš na jeho příjmení vzpomněli, a máte proto nápovědu pro hledané týdenní klíčové slovo.

Úterý 21. 5.
I. nápověda: Bílá je barva velice důležité pomůcky, kterou používají nevidomí. Možná, že jste už někdy viděli člověka s touto pomůckou nikoli jenom bílou, ale červenobílou. Používají ji ti, kteří nevidí a navíc i neslyší – tedy lidé hluchoslepí. Co je to za pomůcku? Stačí uhodnout výraz o pouhopouhých třech písmenech a máte nápovědu pro hledané týdenní klíčové slovo.
II. nápověda: Jaký český výraz můžeme použít pro penzistu? Pokud víte, máte nápovědu pro hledané týdenní klíčové slovo.

Středa 22. 5.
I. nápověda: V Divadle Na Fidlovačce v Praze měli nedávno moc zajímavou premiéru. V představení, které vzniklo podle jedné moc krásné knížky Boženy Němcové, hraje titulní roli oblíbená česká herečka Eliška Balzerová. Trošičku škoda je, že v představení nehrají zvířata, protože by to bylo velice komplikované. Proto tam chybí drůbež, včeličky, koťata i psi Sultán a Tyrl. Pokud víte, jaká knížka byla tomuto představení předlohou, máte nápovědu pro hledané týdenní klíčové slovo.
II. nápověda: Sbírání shozů je v České republice povoleno pouze majitelům řádné povolenky. Neoprávněné odnášení nalezených shozů z lesa je posuzováno jako pytláctví. Víte, o co jde? Pokuste se zapřemýšlet, protože je to nápověda pro hledané týdenní klíčové slovo. Možná vám pomůže, že podle shozu, který shodil např. jelen, můžete přibližně určit, kolik let jelenovi bylo. Jaký jiný výraz můžeme pro zmíněný shoz použít?

Čtvrtek 23. 5.
I. nápověda: Podle čeho poznáme, kolik let bylo stromu, když máme pouze špalek vzniklý příčným řezem? Je to jakási kresba, která v našich oblastech odpovídá jednomu vegetačnímu období – tedy období jednoho roku. Co je to? Je to i nápověda pro hledané týdenní klíčové slovo.
II. nápověda: Archeologie je věda, která zkoumá minulost prostřednictvím tzv. hmotných pramenů. Jsou to třeba různé předměty – nádoby, zbraně, šperky, ale i pohřebiště nebo opevnění atd. atd. Tyto hmotné prameny získávají archeologové výzkumem v terénu. Při něm za pomoci různých nástrojů, motyček, lopat, smetáčků, ale i úplně malinkých štětečků trpělivě a opatrně odkrývají vrstvy hlíny, kamení nebo třeba písku. Jaký jiný výraz můžeme použít pro toto odkrývání hmotných pramenů? Pokud víte, máte nápovědu pro hledané týdenní klíčové slovo.

Pátek 24. 5.
I. nápověda: Co spojuje stromy sekvojovec obrovský, tis červený nebo borovici osinatou? Třeba vám pomůže v získání nápovědy pro hledané týdenní klíčové slovo to, že se tato borovice prokazatelně dožila dokonce 4767 let. To je neuvěřitelné číslo. Ale abychom to nezamluvili – co tyto stromy spojuje, co je pro ně typické?
II. nápověda: Jak říkáme záhybům v kůži, které vznikají třeba při smíchu kolem očí nebo úst? Mohou vznikat i v souvislosti s věkem, ale také působením stresu, kouření nebo v důsledku neopatrného a nadměrného opalování. Tři poslední důvody neplatí pro šarpeje – psy, pro které jsou tyto záhyby na jejich psím obličeji typické. Pokud víte, máte nápovědu pro hledané týdenní klíčové slovo.

I. nápovědu jste mohli slyšet v Klubu Rádia Junior od 19:00 do 20:00,
II. nápovědu jste mohli slyšet 3x v digitálním a internetovém vysílání Rádia Junior od 6:45 do 7:00, od 14:45 do 15:00 a od 17:45 do 18:00.

autor: Redakce Rádia Junior
Spustit audio

Pusť si video