Nápovědy: 22. 4. - 26. 4. 2013

25. květen 2013

Nápovědy, které jsme odvysílali od 22. do 26. dubna 2013.

Pondělí 22. 4.
I. nápověda: Když kdysi nějaký muž, většinou hodně rozezlený, hodil před jiného na zem svoji rukavici, neznamenalo to, že chce, aby mu ji dal vyprat, nebylo to ani vyzvání k tanci. Znamenalo to něco jiného, obzvlášť když druhý muž rukavici zvedl a výzvu přijal. Jeden druhého vyzval na…? Bylo to vyzvání na…?
II. nápověda: Dne 18. června 1815 neměl Napoleon – velký francouzský vojevůdce a císař – právě dobrý den. Jeho vojsko bylo poraženo asi 20 km od Bruselu, současného hlavního města Belgie. Jak se jmenovalo městečko, u kterého k této Napoleonově porážce v červnu 1815 došlo?

Úterý 23. 4.
I. nápověda: Vzpomínáte si na písničku o indiánské zemi, kam si pro porážku přijel generál Custer se svým praporem – se svou 7. kavalérií? Jediný, kdo z Custerova oddílu střetnutí s indiány přežil, byl kůň Komanč, který se později stal doživotním čestným členem nové 7. kavalerie a podle zvláštního rozkazu ho nikdo nesměl osedlat nebo na něm dokonce jezdit. Takže ještě jednou – kde se to odehrálo? Jak se jmenuje místo, o kterém se v písničce zpívá?
II. nápověda: Jeden náš známý vojevůdce přišel nejdřív o jedno oko – podle některých vědců a historiků zhruba ve věku 10 až 12 let úderem sečné zbraně do tváře – a pak při obléhání hradu Rabí utrpěl poranění druhého oka a s největší pravděpodobností zcela oslepl. Přesto i potom vedl vítězné boje. Kdo to byl?

Středa 24. 4.
I. nápověda: Šachy jsou oblíbená desková hra pro dva hráče. V soutěžní podobě jsou šachy dokonce považované za odvětví sportu. Představují střetnutí dvou nepřátelských vojsk. Vítězem je ten, komu se podaří zneškodnit nepřátelského krále – dát mu mat. Vaším úkolem je zjistit názvy šachových figurek, které souvisejí s vojskem – trochu napovíme: jednou takovou figurkou je jezdec čili kůň. Jaké jsou další?
II. nápověda: Zapátrejte v paměti nebo na internetu – co se stalo 8. listopadu 1620? Napovíme, že se střetla česká stavovská armáda se dvěma armádami katolickými. Během necelých dvou hodin porazili katolíci nekatolíky, tedy česká stavovská armáda prohrála. Proč a jak se to odehrálo, jste se učili nebo budete učit v hodinách vlastivědy anebo dějepisu. V tuto chvíli je pro vás, kteří soutěžíte, důležité, co se událo 8. listopadu 1620? Kdo chce získat další nápovědu pro hledané klíčové slovo, musí zjistit místo konání této události.

Čtvrtek 25. 4.
I. nápověda: Pokud chcete získat nápovědu pro hledané klíčové slovo, vzpomeňte si na písničku Karla Kryla „Král a klaun“. Vaším úkolem je zjistit, kam táhl král. Nemyslíme ani dálku ani válku, ale…?
II. nápověda: Roku 480 př. n. l. zemřel spartský král Leonidas, když se svými vojáky do posledního dechu bránil před vojsky perského krále se zvláštním jménem Xerxes jednu soutěsku. O jakou událost šlo? Ale hlavně – kde se stala?

Pátek 26. 4.
I. nápověda: Naše dnešní nápověda se vám možná bude zdát trochu nesmyslná v souvislosti s ostatními. Ale vzpomeňte si, co čas od času se svými sourozenci nebo třeba s kamarády na táboře večer před usnutím vyvádíte. Ovšem to není ještě váš úkol. Nápověda pro hledané klíčové slovo se skrývá v písničce Rikki Tikki Tavi. Pod co se strčí před usnutím Kniha džunglí?
II. nápověda: Jedna dětská hra se jmenuje „Na rybáře“ – Rybičky, rybičky rybáři jedou… To určitě znáte. Podobná hra se jmenuje: Král vysílá své…
a) vojáky
b) vojsko
c) pěšáky

I. nápovědu jste mohli slyšet v Klubu Rádia Junior od 19:00 do 20:00,
II. nápovědu jste mohli slyšet 3x v digitálním a internetovém vysílání Rádia Junior od 6:45 do 7:00, od 14:45 do 15:00 a od 17:45 do 18:00.

autor: Redakce Rádia Junior
Spustit audio

Pusť si video