Nápovědy: 25. 2. - 1. 3. 2013

9. březen 2013

Nápovědy, které jsme odvysílali od 25. února do 1. března 2013.

Pondělí 25. 2.
I. nápověda: Jsou římské nebo arabské. O čem je řeč? Možná musíte trochu víc přemýšlet, ale vyplatí se to. Uhodnete-li, získáte nápovědu pro hledané týdenní klíčové slovo.
II. nápověda: Automobily mají tzv. espézetku. Co tahle zkratka znamená? Jsou to tři slova a zároveň i nápověda pro hledané týdenní klíčové slovo.

Úterý 26. 2.
I. nápověda: Alexander Graham Bell byl americký vynálezce a také pedagog. Stal se profesorem fyziologie – vědy, která zkoumá, jak fungují všechny živé organismy. Také učil hluchoněmé. Ovšem po celém světě ho asi nejvíc znají jako vynálezce gramofonu, mikrofonu a …? Co ještě vynalezl? Honem zapátrejte v paměti nebo na internetu, je to totiž nápověda pro hledané týdenní klíčové slovo.
II. nápověda: Jaké číslo má na svém dresu hokejový útočník a jeden z nejlepších hokejistů na světě Jaromír Jágr? Pokud to uhodnete, máte i nápovědu pro hledané týdenní klíčové slovo.

Středa 27. 2.
I. nápověda: Jedno číslo bývá mnohými považováno za nešťastné, protože údajně přináší smůlu. Dokonce v některých hotelích mají dvanácté patro a po něm hned čtrnácté, aby neodradili návštěvníky. Jsou však lidé, kteří jsou přesvědčeni, že jim toto číslo naopak přináší štěstí. Jaké číslo to je? Pokud víte, máte nápovědu pro hledané týdenní klíčové slovo.
II. nápověda: Sčítání, odčítání, dělení, násobení… zkrátka počítání se děti učí v předmětu, jehož název je nápovědou pro hledané týdenní klíčové slovo. Jak se tento obávaný ale i milovaný předmět jmenuje?

Čtvrtek 28. 2.
I. nápověda:
Je to věda, o které se zpívá v jedné známé a oblíbené písničce, věda, která údajně všechno vyčíslí. Stačí poslouchat a hned budete mít nápovědu pro hledané týdenní klíčové slovo.
II. nápověda: V některých školách žáci nedostávají známky, ale slovní hodnocení. V jiných mají třeba známky od jedničky do desítky. V České republice i po světě je to různé. U nás se za nejlepší známku považuje jednička, jinde – představte si to – známka, kterou u nás nikdo nedostává rád. Téhle obávané známce se říká různě – kule, koule, bajle nebo také nedostatečná. Která známka to je? Nepřejeme vám, abyste ji měli v žákovské knížce, naopak vám přejeme, aby vám jako nápověda pomohla najít hledané týdenní klíčové slovo.

Pátek 1. 3.
I. nápověda: Nová digitální stanice pro děti Rádio Junior ode dneška každý všední den vysílá živě, tzn. že naši moderátoři vám ráno pomohou vstávat a dobře se naladit před odchodem do školy a budou vás pak provázet vysíláním až do večera. To se potom k našemu programu připojí mezi sedmou a osmou hodinou i posluchači jiné stanice Českého rozhlasu. Během dne tam dospělí členové vašich soutěžních týmů mohou lovit nápovědy – např. v pořadech Noční Mikroforum, Je, jaká je, Šťastnou cestu nebo třeba Písničky od srdce. Která stanice to je? Takhle lehkou nápovědu pro hledané týdenní klíčové slovo jste už dlouho nedostali, že?
II. nápověda: Zapátrejte v paměti, protože zabrousíme do české gramatiky. Naší nápovědou pro hledané týdenní klíčové slovo je slovní druh. Není to podstatné ani přídavné jméno, ani zájmeno nebo sloveso. Je to druh ohebných slov číselného významu. Dělí se např. na určité a neurčité, základní, řadové… Patří mezi ně třeba slova jako tisíckrát, sedm, devatero, druhá, několikeré… Jistě jste si už vzpomněli. A to je dobře, protože je to nápověda pro hledané týdenní klíčové slovo.

I. nápovědu jste mohli slyšet v Rádiu Junior od 19:00 do 20:00,
II. nápovědu jste mohli slyšet 3x v internetovém vysíání Rádia Junior od 6:45 do 7:00, od 14:45 do 15:00 a od 17:45 do 18:00.

autor: Redakce Rádia Junior
Spustit audio

Pusť si video