Nápovědy: 25. 3. - 29. 3. 2013

29. březen 2013

Nápovědy, které jsme odvysílali od 25. do 29. března 2013.

Pondělí 25. 3.
I. nápověda: Paní, nesu vám psaní… Co to nese pan pošťák? Jaký jiný výraz můžeme použít? Tohle je opravdu hodně jednoduché. Ale ať už je to, jak je to, je to naše nápověda pro hledané týdenní klíčové slovo.
II. nápověda: Má hřbet a přesto se nehrbí, má ji kráva, a přesto ji nečte – co je to kromě toho, že je to nápověda pro hledané týdenní klíčové slovo?

Úterý 26. 3.
I. nápověda: Naší nápovědou pro hledané týdenní klíčové slovo je výraz, který může znamenat:
- původně lněnou pokrývku stolku k odkládání šperků a líčidel
- označení dámského pokojového stolku se zrcadlem a skříňkou k uložení toaletních potřeb
- místnost sloužící k oblékání a úpravě zevnějšku
- dámské společenské šaty, večerní róbu
- úpravu zevnějšku (mytí, česání, oblékání)
- WC, záchod
Co je to?

II. nápověda: Kde můžeme najít literární útvary, jako jsou např.:
- zpráva
- reportáž
- fejeton
- komentář
- sloupek, glosa
- názorová rubrika
- analýza
- recenze
- literární kritika?
Pokud víte, máte nápovědu pro hledané týdenní klíčové slovo.

Noviny

Středa 27. 3.
I. nápověda:
Stébla šáchoru papírodárného, který rostl ve starověkém Egyptě, byla základní surovinou k výrobě jednoho psacího materiálu sloužícího k zápisu textů. Víte jakého? Neunáhlete se, dobře si to rozmyslete a přibude vám další nápověda pro hledané týdenní klíčové slovo.
II. nápověda: Kam patří staré noviny nebo železo? V době, kdy jsou všude různobarevné kontejnery, už tahle otázka bude možná záludnější, než by se zdálo? Pokud to víte, máte nápovědu pro hledané týdenní klíčové slovo.

Čtvrtek 28. 3.
I. nápověda: Je to způsob přesného skládání kousků papíru do podoby různých zvířátek, rostlin nebo věcí, kterému se věnují převážně v Japonsku. Ale tahle starodávná technika se postupně rozšířila do celého světa a věnuje se jí spousta lidí. Víte, jak se jí říká? Pokud ano, máte nápovědu pro hledané týdenní klíčové slovo.
II. nápověda: Jestli si chcete sami vyrobit kostým na karneval, výtečně se pro to hodí různobarevný speciální papír. Jsou z něj také vyrobeny papírové růže, které si můžete vystřelit na pouti. Víte, jak se tomuto papíru říká? Pokud ano, máte nápovědu pro hledané týdenní klíčové slovo.

Pátek 29. 3.
I. nápověda: Může to být dámská bota nebo malé plavidlo, nádoba na chemikálie nebo čepice… Co je to? Pokud víte, máte nápovědu pro hledané týdenní klíčové slovo.
II. nápověda: Tahle otázka bude pro ty, kteří třídí odpad, velice snadná. Kam patří starý papír? Pokud víte, máte nápovědu pro hledané týdenní klíčové slovo.

Dopis

I. nápovědu jste mohli slyšet v Klubu Rádia Junior od 19:00 do 20:00,
II. nápovědu jste mohli slyšet 3x v digitálním a internetovém vysílání Rádia Junior od 6:45 do 7:00, od 14:45 do 15:00 a od 17:45 do 18:00.

autor: Redakce Rádia Junior
Spustit audio

Pusť si video