Nápovědy: 29. 4. - 3. 5. 2013

25. květen 2013

Nápovědy, které jsme odvysílali od 29. dubna do 3. května 2013.

Pondělí 29. 4.
I. nápověda: Naší nápovědou pro hledané páteční klíčové slovo je věc, které se také říká šidítko a dává se často miminkům nebo malým dětem, aby si necucaly prsty nebo aby neplakaly. Někdy se dává i panenkám. Co je to?
II. nápověda: Člověk patří mezi savce, stejně jako třeba šimpanz, kočka, slon nebo ptakopysk. To určitě znáte ze školy. Abyste získali nápovědu pro hledané páteční klíčové slovo, musíte vědět, jak se říká malému dítěti, které saje mateřské mléko.

Úterý 30. 4.
I. nápověda: Jak říkáme umělci, který se vyjadřuje beze slov, který vlastně mluví tělem? Oboru, kterému se věnuje, říkáme pantomima.
II. nápověda: Věděli jste, že barokní jazykovědci jako třeba Josef Dobrovský nebo Josef Jungmann – v době národního obrození – chtěli očistit češtinu od cizích slov tím, že vymýšleli nová slova, tzv. novotvary? Většinou se neuchytily. Např. klavír se řekl břinkoklapka nebo klapkostroj, talíř byl jezlín, kalendář rokodník, student knihovtipník… atd. atd. Nás zajímá kapesník. Říkalo se mu nosočisto… posledních pět písmen musíte doplnit vy, protože těchto pět písmen tvoří slovo, které je naší nápovědou pro hledané klíčové slovo.

Středa 1. 5.
I. nápověda: V jedné písničce Jiřího Suchého a Jiřího Šlitra se zpívá, že má někdo povinnou školní docházku. Kdo to je?
II. nápověda: Naše dnešní nápověda pro hledané páteční klíčové slovo je velice lehká. – Ale uznejte, že si to občas zasloužíte. Příště bude určitě složitější. Tak pozor: Jak se jmenuje zdravotnické zařízení, kde většinou děti přicházejí na svět?

Čtvrtek 2. 5.
I. nápověda: Rytmický hudební nástroj rumbakoule se vyrábí z plodů jednoho exotického stromu. Uvnitř duté koule – vlastně spíš šišky – mohou být třeba fazole nebo zrníčka rýže. Když se rumbakoulemi třese, vydávají zajímavý zvuk. Jakási zmenšenina rumbakoulí se dává miminkům třeba do kočárku, aby se zabavila a neplakala. Jak se tahle hračka jmenuje?
II. nápověda: Novorozence, kteří přijdou na svět předčasně, uloží lékaři do zařízení, které jim pomáhá udržovat stálou teplotu těla. Tento přístroj zajistí, aby jim nebyla zima. Když tyto přístroje ještě neexistovaly, předčasně narozeným miminkům zachraňoval život pobyt ve vyhřáté – pochopitelně vypnuté – troubě. Jak se tento přístroj nazývá?

Pátek 3. 5.
I. nápověda: Dřív se miminka zamotávala do zvláštních peřinek, které se zavazovaly na mašle, aby se děťátko samo nerozbalilo. Jak se této speciální peřince říká?
II. nápověda: Víte, že se dřív máslo vyrábělo tak, že se tzv. stloukalo v máselnici? Do dutého válce máselnice se nalila hustá a tučná smetana a jakousi palicí, která se nazývala tlouk, se tak dlouho tlouklo, až se smetana v máselnici rozdělila na hrudky másla a tekuté podmáslí. Celá činnost byla poměrně namáhavá. Komu se nechtělo do namáhavého stloukání, mohl si pořídit máselnici, kterou se bez velké námahy houpalo ze strany na stranu. Smetana při houpání narážela do stěn dřevěné máselnice a to také způsobilo vytváření hrudek másla. Tyto hrudky se sbíraly a tvořily se z nich velké hroudy dobrého másla. Naší nápovědou pro hledané páteční klíčové slovo je název této houpací máselnice. Zasloužíte si malou pomoc: Říká se tak také postýlce pro malé děti, kterou maminky houpají ze strany na stranu a zpívají při tom ukolébavky. Co je to?

I. nápovědu jste mohli slyšet v Klubu Rádia Junior od 19:00 do 20:00,
II. nápovědu jste mohli slyšet 3x v digitálním a internetovém vysílání Rádia Junior od 6:45 do 7:00, od 14:45 do 15:00 a od 17:45 do 18:00.

autor: Redakce Rádia Junior
Spustit audio

Pusť si video