Nápovědy: 4. 3. - 8. 3. 2013

9. březen 2013

Nápovědy, které jsme odvysílali od 4. do 8. března 2013.

Pondělí 4. 3.
I. nápověda: Tuhle nápovědu pro hledané týdenní klíčové slovo určitě uhodnou ti, kteří rádi lyžují nebo se koulují, ale i všichni s mlsnými jazýčky. Padá z nebe, ale může být ušlehaný z vaječných bílků. Co je to?
II. nápověda: Někdy jsou naše nápovědy složité, jindy hodně lehké. To proto, aby se mohli do naší soutěže zapojit i ti úplně nejmenší členové soutěžních týmů. Tahle nápověda pro hledané týdenní klíčové slovo vás přinutí asi hodně přemýšlet. Jak se jmenuje poslední měsíc v roce?

Úterý 5. 3.
I. nápověda: Hledáme zdrobnělinu slova, které označuje
- krmítko nebo krmelec ke krmení zvířat např. trávou
- školičku pro úplně nejmenší děti – skoro ještě miminka, kam mohou chodit ještě před nástupem do mateřské školy
- prostřelení nebo prostrčení míče protihráči mezi nohama, např. při fotbalu – je to také gól mezi nohama brankáře
- je to také přírodní památka na Břeclavsku nebo otevřená hvězdokupa v souhvězdí Raka
- nebo také betlém – tradiční vánoční vyobrazení scény narození Ježíška
- a také nápověda pro hledané týdenní klíčové slovo
II. nápověda: Nápovědou pro hledané týdenní klíčové slovo je druh zábavní pyrotechniky – je to hořící a jiskřící směs na nehořlavé tyčce nebo drátku. Používá se jako ozdoba vánočního stromečku a je potřeba si dobře hlídat oči, aby do nich nevlítla nějaká zbloudilá jiskra. Co je to?

Středa 6. 3.
I. nápověda: Úplně nejdřív si vzpomeňte na jednoduchý nástroj a vlastně i zbraň, která se používala k mnoha účelům. S její pomocí se dobývaly hrady, vystřelovala se těžká břemena třeba balíky slámy, kam bylo zapotřebí. Je to vidlice ze dřeva nebo rozvětvený klacík s gumičkou, do které se dá předmět, který chceme vystřelit nebo kterým se chceme do něčeho strefit. Napneme gumičku, zaměříme na cíl, pustíme gumičku a … musíme dávat pozor, abychom neublížili sobě nebo někomu jinému. Určitě už víte, co to je. Ale pozor – to ještě není naše nápověda. Tohle čtyřpísmenkové slovo musíte zpřeházet, abyste dostali jiné čtyřpísmenkové slovo, označující jednu známou sladkovodní rybu. A tahle ryba už je naše nápověda pro hledané týdenní klíčové slovo.
II. nápověda: Papírové řetězy, svíčky, hvězda, stříbrné nebo zlaté třásně anebo skleněné koule nejsou jen naše vzpomínky na Štědrý den, ale… tyhle dekorační předměty můžeme nazvat hezky česky. Už víte? Určitě si vzpomínáte, přestože už je skoro jaro. A to je dobře, protože tím pádem máte i nápovědu pro hledané týdenní klíčové slovo.

Čtvrtek 7. 3.
I. nápověda: Za chvíli tu budou Velikonoce, kdy stejně jako o Vánocích chodí děti i dospělí od domu k domu, zpívají písničky nebo říkají různé veršovánky, kterými prosí třeba o sladkosti nebo o malovaná vajíčka. Jak se těmto písničkám a říkankám oslavujícím narození Ježíška nebo příchod jara říká? Určitě nějakou takovou písničku nebo básničku znáte a tak máte i nápovědu pro hledané týdenní klíčové slovo.
II. nápověda:
Mazanec nebo také velikonoční bochník je bochánek pečený zpravidla na Velikonoce, které tu jsou už za chvilinku. Peče se ze sladkého kynutého těsta, do kterého se přidávají třeba rozinky. Co se z tohoto těsta ještě peče? Tohle pečivo, které je naší nápovědu pro hledané týdenní klíčové slovo, vypadá jako veliká houska, která je spletená z několika copánků. Co je to?

Pátek 8. 3.
I. nápověda: Pokud chcete získat nápovědu pro hledané týdenní klíčové slovo, vzpomeňte si na jednu písničku Ivana Mládka. Co jedla Dáša. Co jí tak zkazilo chrup?
II. nápověda: Malé děti chodí do mateřské školky. Školka ovšem může být i v lese – je to oplocené místo, kde jsou před okusováním zvěří chráněné malé… Co v takové lesní školce roste? Pokud to víte, máte nápovědu pro hledané týdenní klíčové slovo.

I. nápovědu jste mohli slyšet v Rádiu Junior od 19:00 do 20:00,
II. nápovědu jste mohli slyšet 3x v internetovém vysíání Rádia Junior od 6:45 do 7:00, od 14:45 do 15:00 a od 17:45 do 18:00.

autor: Redakce Rádia Junior
Spustit audio

Pusť si video