Nápovědy: 4. - 8. 2. 2013

8. únor 2013

Nápovědy, které jsme odvysílali od 4. do 8. února 2013.

Pondělí 4. 2.
I. nápověda: Nápovědou pro týdenní hledané klíčové slovo je školní předmět, ve kterém školáci na 1. stupni ZŠ získají vědomosti o člověku, rodině, kultuře, přírodě, dějepisu i vlasti. Určitě už víte, jak se tento předmět jmenuje.
II. nápověda: Jakým českým slovem můžeme nahradit výraz „historie“?

Úterý
5. 2.

I. nápověda: Jak říkáme časovému úseku, který trvá 365 dní? Někdy má ovšem o den víc.
II. nápověda: V Praze je jedna z nejstarších evropských vysokých škol. Vlastně je to univerzita. Založil ji jeden z našich nejvýznamnějších panovníků - český a římský král Karel IV. Víte, jak se tato univerzita jmenuje? To ještě není naše nápověda, takže vám to můžu prozradit, ačkoli věřím, že většina posluchačů už to ví. Ano, je to Univerzita Karlova. Ale to, co je nápovědou pro hledané klíčové slovo, je datum jejího založení.

Středa 6. 2.

I. nápověda: Tahle nápověda je snadná, málem se za ni stydíme, ale je tu proto, že jejím prostřednictvím mohou svým soutěžním týmům pomoct třeba ti úplně nejmenší. Jaký rok před nedávnem začal?
II. nápověda: Mistr Jan Hus byl rektorem Univerzity Karlovy. Datum jeho upálení většina žáků i poškoláků umí, i když by je vzbudili třeba o půlnoci. Víte to i vy? Měli byste, protože tohle datum je nápovědou pro hledané klíčové slovo.

Čtvrtek 7. 2.

I. nápověda: Zkoušeli jste už někdy zapečetit dopisní obálku kapajícím horkým voskem? Dřív se do tuhnoucího vosku udělal otisk třeba prstenu a vznikla tak pečeť, jakou nikdo jiný nedokázal udělat. Takže kdyby někdo chtěl nedovoleně dopis otevřít, porušil by vosk a znova by už stejnou pečeť nedokázal udělat. Hned by bylo poznat, že dopis četl někdo, kdo na to neměl právo. Pečetilo se původně hlínou, pak voskem, později i olovem. Hodně důležité listiny se pečetily dokonce zlatem. Jedna taková důležitá listina se jmenuje Zlatá bula sicilská. O té si můžeme říct něco jindy, ale vy si zjistěte podrobnosti co nejdřív, protože datum jejího vydání je nápovědou pro hledané klíčové slovo.
II. nápověda: Tomáš Garrigue Masaryk byl pedagog, filozof a také politik. Stal se i prvním prezidentem Československa. Vzpomenete si, ve kterém roce to bylo? Měli byste, protože tohle datum je nápovědou pro hledané klíčové slovo.

Pátek 8. 2.

I. nápověda: Jak nazýváme roční období, ve kterém probíhají hlavní školní prázdniny?
II. nápověda: Kdy byl zavražděn kníže Václav – pozdější svatý Václav, patron české země - se přesně neví. Udává se rok 929 nebo…? Zjistěte si to nebo vylovte v paměti, protože tohle datum je nápovědou pro hledané klíčové slovo.

I. nápovědu jste mohli slyšet v Rádiu Junior od 19:00 do 20:00,
II. nápovědu jste mohli slyšet 3x v internetovém vysíání Rádia Junior od 6:45 do 7:00, od 14:45 do 15:00 a od 17:45 do 18:00.

autor: Redakce Rádia Junior
Spustit audio

Pusť si video