Nápovědy: 6. 5. - 10. 5. 2013

25. květen 2013

Nápovědy, které jsme odvysílali od 6. do 10. května 2013.

Pondělí 6. 5.
I. nápověda: Francouzský král Pipin byl prý velice udatný, ale malý. Vzal si za ženu uherskou princeznu, která měla pro změnu zase velké nohy. Příběh o jejich lásce se vypráví odedávna i jako pohádka. Pokud chcete nápovědu pro hledané týdenní klíčové slovo, musíte zjistit, jak se pozdější francouzská královna, manželka krále Pipina, jmenovala.
II. nápověda: Jak se anglicky řekne hospoda nebo hospůdka? Pokud víte, máte nápovědu pro hledané týdenní klíčové slovo.

Úterý 7. 5.
I. nápověda: Jak říkáme změně hlasu u dětí, zvláště u kluků? Hlas neposlouchá, přeskakuje, stává se hlubším. Pokud se vás to, páni kluci týká, nezoufejte, nebude to trvat celý život. Třeba vás uklidní, že hlas se mění i holkám a že při zpívání můžou mít problémy holky jako kluci. Pokud víte, jak se této změně hlasu říká, máte nápovědu pro hledané týdenní klíčové slovo.
II. nápověda: Jak říkáme období, kdy si dítě začne uvědomovat svou osobnost, napodobuje chování svých vrstevníků nebo se bouří proti dospělým, obzvlášť proti rodičům. Jak toto období zrání člověka nazýváme? Pozor: nápovědou pro hledané týdenní klíčové slovo je český výraz pro toto velice náročné období.

Středa 8. 5.
I. nápověda: Dávejte pozor: přemlouvání, přimlouvání, namlouvání, vymlouvání, smlouvání, zamlouvání, pomlouvání… Přidáte-li k tomu „mlouvání“ ještě jinou předponu, dostanete výraz pro chování, které je považované za drzé a neslušné, je jedno, kolik je vám let. Víte? Pokud ano, máte nápovědu pro hledané týdenní klíčové slovo.
II. nápověda: Jak říkáme cizím slovem člověku mezi třináctým a devatenáctým rokem života? Pokud víte, máte nápovědu pro hledané týdenní klíčové slovo.

Čtvrtek 9. 5.
I. nápověda: Když máte vyrážku nebo třeba neštovice, co vám vyskáče na kůži? Určitě jste to někdy zažili, takže nebudete mít problém uhodnout výraz, který je nápovědou pro hledané týdenní klíčové slovo.
II. nápověda:
Ach né
Ach né
Mám pupínky mám pupínky
Ach né ach né
Trápí mě …
Pokud znáte poslední slovo této říkanky, máte i nápovědu pro hledané týdenní klíčové slovo.

Pátek 10. 5.
I. nápověda: Vzpomeňte si na písničku Lucie Vondráčkové „Mám strach“. Musíte z textu zjistit, čím Lucie živí déšť. Co to je? Pokud tento úkol splníte, máte nápovědu pro hledané týdenní klíčové slovo.
II. nápověda: Slovo studna obsahuje výraz, který označuje pocit, mnohdy velice nepříjemný. Někdy tento pocit doprovází zčervenání obličeje. Určitě to znáte. A tím pádem máte i nápovědu pro hledané týdenní klíčové slovo. Takže ještě jednou: Jaký pocit v sobě skrývá studna?

I. nápovědu jste mohli slyšet v Klubu Rádia Junior od 19:00 do 20:00,
II. nápovědu jste mohli slyšet 3x v digitálním a internetovém vysílání Rádia Junior od 6:45 do 7:00, od 14:45 do 15:00 a od 17:45 do 18:00.

autor: Redakce Rádia Junior
Spustit audio

Pusť si video