Nápovědy: 8. 4. - 12. 4. 2013

11. duben 2013

Nápovědy, které jsme odvysílali od 8. do 12. dubna 2013.

Pondělí 8. 4.
I. nápověda: Naší dnešní nápovědou pro hledané týdenní klíčové slovo je věc, pod kterou bývá největší tma.
II. nápověda: Co bývá na konci tunelu? Pokud to víte, máte nápovědu pro hledané týdenní klíčové slovo.

Úterý 9. 4.
I. nápověda: „Haničko, sluníčko…“ takhle žbrblá mladý vodník Michal, když touží po mlynářově schovance v jedné docela napínavé divadelní hře Aloise Jiráska. Napsal ji v roce 1905 – tedy před více než sto lety. Název této hry je naší nápovědou pro hledané týdenní klíčové slovo.
II. nápověda: Kvarta je hudební interval mezi prvním a čtvrtým stupněm diatonické stupnice. Snad jste se nepolekali trošky hudební teorie? Nebojte se, za chvíli uslyšíte dva tóny a hned vám bude jasná naše nápověda pro hledané týdenní klíčové slovo. Co tyhle dva tóny znamenají?

Středa 10. 4.
I. nápověda: „Jeníčku, vylez na strom,“ řekla vystrašená Mařenka v pohádce o perníkové chaloupce, „jestli neuvidíš nějaké…“
a) loupežníky
b) děti
c) houby
Vám přece nemusíme napovídat, vy to určitě víte. A máte proto další nápovědu pro hledané týdenní klíčové slovo.

II. nápověda: Je to soubor tělesných cvičení, jehož cílem je všestranný rozvoj lidského těla a udržení zdatnosti a celkové dobré výkonnosti. S tímto cvičením máme ovšem spojené i výrazy jako např. kladina, bradla, prostná, přeskok, stuha, obruč, kužely, ale i kůň nebo koza. Pokud víte, o co jde, máte naši nápovědu pro hledané týdenní klíčové slovo.

Čtvrtek 11. 4.
I. nápověda: Naší nápovědou pro hledané týdenní klíčové slovo je jedna z nejoblíbenějších omáček české kuchyně. Nepotřebujete k její přípravě ani kopr, ani rajčata, ani párek nebo kyselou okurku. Jaká dobrota to je?
II. nápověda: Plástve jsou šestiúhelníkové buňky postavené včelami v jejich hnízdech nebo v úlech. Jsou to vlastně takové postýlky pro včelí miminka, tedy pro včelí larvy, a včely do nich ukládají i své zásoby medu a pylu. Kdo ví nebo si zjistí, z čeho včely plástve staví, má další nápovědu pro hledané týdenní klíčové slovo.

Pátek 12. 4.
I. nápověda: Je to papírová svítící ozdoba, která může mít různý tvar, velikost i barvu, může být skládací, může mít kostru z drátu nebo bambusu. Tyto ozdoby jsou oblíbené zejména v Číně a Japonsku, ale můžete si je vyrobit i doma a jít s nimi třeba do průvodu. Už víte? Pokud ano, máte nápovědu pro hledané týdenní klíčové slovo.
II. nápověda: Bez čeho se neobejde raketa, automobil nebo třeba vysavač, ale co třeba nemá běžné kolo, obyčejná koloběžka nebo trakař anebo žebřiňák? Co je to? Každopádně je to velice snadná nápověda pro hledané týdenní klíčové slovo.

I. nápovědu jste mohli slyšet v Klubu Rádia Junior od 19:00 do 20:00,
II. nápovědu jste mohli slyšet 3x v digitálním a internetovém vysílání Rádia Junior od 6:45 do 7:00, od 14:45 do 15:00 a od 17:45 do 18:00.

autor: Redakce Rádia Junior
Spustit audio

Pusť si video