Náš mistr Jan Hus

6. červenec 2015

I Jan Hus byl zlobivé dítě… aspoň trochu… aspoň občas. O tom se ale v historii nepíše.

Dobrá zpráva je, že ani o vašem zlobení se jednou nebude vědět. Zato se ví, že Jan Hus byl velmi chytrý, vzdělaný a odvážný člověk. Že kritizoval to, co se mu v jeho době nelíbilo, a že to co říkal, neodvolal, ani když mu pohrozili, že ho jako kacíře upálí.

To se stalo 6. července 1415. Dnes je to tedy přesně 600 let. Abyste všemu lépe porozuměli, poslechněte si pořad, který jsme pro vás na Rádiu Junior připravili. Na pomoc jsme si vzali historika, profesora z Karlovy univerzity v Praze Jaroslava Čechuru.

Jan Hus

Dozvíte se od něj například, čím Jan Hus nejvíc naštval mocné své doby, jak vypadala a vypadá Betlémská kaple, ve které kázal, ale i to, jak dlouho mu trvala cesta do Kostnice a proč tam mocní té doby svolali poradu.

Také se dozvíte, kdo to byli Husité a co měli společného s Husem.

Ostatně velmi podrobně byste si o husitství mohli něco zjistit v Táboře, v Muzeu husitství. Nemusíte mít obavu, že to bude nuda, výstavu tam totiž připravovala spisovatelka a scenáristka komiksových příběhů Klára Smolíková. Jak se to stalo, jak se k tomu dostala, to prozradila Romaně Růžičkové a teď to prozradí i vám.

Z výstavy Jan Hus 1415/2015 v Husitském muzeu v Táboře
Spustit audio

Pusť si video