Naše fretka je agresivní

29. květen 2013

Fretka byla vždycky hravá a mazlivá, ale poslední dobou kouše a je agresivní. Co může stát za změnou jejího chování?

Dobrý den, potřebujeme radu ohledně fretky. Nevím, co se jí najednou stalo. Vždy, když ji chceme vyndat z klece nebo z převpavky kvoká (ne radostí) a kouše nás a je velice agresivní. Nikdy taková nebyla! A pubertu již má za sebou. Asi před 3 týdny dostala kastrovací čip, protože její první říje nechtěla vůbec ustanout. Ale zpět k agresivitě. Ona je taková podivná. Někdy nás olizuje - hodně, má uplné záhvaty olizování. A když dáme ruku pryč, tak se rozkvoká a je agresivní. Občas nás i napadá, když i volně pobíhá po pokoji. A pak se zase chová normálně. Je to možné např.falešnou březostí? Ale dělá tohle všem členům rodiny. Prosím, mohla byste nám dát nějaké rady? Docela nás to mrzí, že je taková, vždycky byla taková přítulná, hravá a mazlivá. A teď je z ní taková kousací potvora. Děkuji Veronika P.

Ahoj Veroniko.
Podle toho, jak popisuješ situaci, se nejspíš jedná o „agresivitu“ spojenou s falešnou říjí. Až odezní hormony, měla by odeznít i kousavost tvé fretky.
Kousání je u fretek docela normální – hrají si tak mezi sebou, ale je chrání hutný kožich a pevná kůže – my lidé jsem jaksi křehčí, takže fretka nám může nechtěně ublížit. V rámci výchovy od mala je vhodné naučit fretku znát míru – prostě, aby tě kousala něžně.

Nejlepší by bylo najít si zkušenějšího chovatele fretek, který ti může říct, jestli to, co považuješ za drsné kousání nebo dokonce agresivitu, je opravdu tak vážné, nebo je to jen fretčí chování.
Další možnosti, proč se změnilo její chování jsou tyto: není dostatečně vybouřená a unavená (fretka by měla mít možnost dostatečně se denně proběhnou po bytě, ne být jen v kleci atd.), nesmí být hladová (vodu a fretčí granule by měla mít k dispozici celý den).

Ke hrám používej různé pomůcky - jako hadry, staré rukavice nebo roztrhané oblečení – ať si kouše do toho, místo do tebe.
Fretka může začít být kousavá a agresivní i v případě, že je nemocná nebo ji něco bolí. Proto bych ti doporučila nechat ji prohlédnout zkušeným veterinářem, který rozumí fretkám, aby se toto vyloučilo.

Pro konkrétnější informace ti doporučím webové stránky Klubu chovatelů a příznivců fretek (KCHPF), kde nejdeš mnoho užitečných rad, které jsou dané osobními zkušenostmi od milovníků fretek.

Pokud se potřebujete zeptat veterináře na problémy se svým domácím mazlíčkem, máte-li v úmyslu pořídit si zvíře domů anebo se chcete jen tak zeptat na cokoli ze života zvířat, máte jedinečnou šanci v naší poradně. Napište nám na radiojunior@rozhlas.cz.

autor: Kateřina Hýková
Spustit audio

Pusť si video