Naučte se správně sedět, vybízí fyzioterapeutka. Ve škole si často ničíme záda

25. říjen 2023

Jak nás může ohrozit špatné držení těla? Co znamená statický pohyb? A jak správně sedět ve školní lavici?. Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Hostem Klubu Rádia Junior byla fyzioterapeutka Iva Bílková. Proč nám škola kazí správně držení těla, a jak správně sedět, aby k žádným poruchám nedošlo? To probraly s moderátorkou Janou Rychterovou.

Nástrahy školní lavice

Fyzioterapie je léčba těla. Člověk, který se fyzioterapií zabývá, pomáhá lidem rozhýbat jejich tělo po nejrůznějších zraněních a zlomeninách. Dokáže také napravovat problémy způsobené špatným držením těla.

Sezení ve školní lavici může páteř značně poškodit. Děti zvyklé ze školky někde neustále pobíhat najednou musí skoro bez hnutí (neboli staticky) sedět a páteř si nemá jak ulevit.

„Když v té statické poloze sedím a poslouchám paní učitelku, tak postupně klesám, hrbím se čím dál tím víc, hlava se mi předsouvá,“ popisuje odbornice. Takové sezení nám může způsobit řadu nepříjemností. Stlačujeme orgány, může se nám hůř dýchat a po delší době můžeme zaznamenat i problémy se zády a s páteří.

Naučte se správně sedět

Aby k žádným závažnějším poruchám nedošlo, měli bychom se naučit správně sedět. Nohy dáme trochu od sebe, aby byl mezi nimi prostor velký asi jako dvě sevřené pěsti. Kyčle bychom měli mít níž než kolena a kostrč vystrčíme.

„Představte si, že opička nechce sedět na ocásku, takže vystrčíme všichni ty naše ocásky, jinými slovy trochu se prohneme v bederní páteři, to je ta páteř nad zadečkem.“ Na hrudi si představíme světýlko, kterým chceme posvítit na strop. Trochu se vyprsíme. Z hlavy nám vyrůstá anténka, za kterou nás směrem nahoru někdo tahá, abychom hlavu drželi v rovině s celým tělem. V tuto chvíli by měla být naše páteř správně napřímená.

„Takhle se ale špatně sedí, když paní učitelka zkouší matematiku, to chce být každý schovaný pod lavicí,“ směje se a uznává fyzioterapeutka.

Pokud vás zajímá, jak si od bolesti ulevit bez léků, správně se usaďte a poslechněte si Klub Rádia Junior.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Jana Rychterová , bva
Spustit audio