Nejsem jen blondýnka, mám i jméno

8. srpen 2014

Adéle vadí, že o ní ostatní mluví jako o blondýnce. Psycholožka Milena jí poradila, ať jim sama navrhne, jak o ní mají mluvit.

Štve mě, že si mě každý pamatuje jen podle toho, že jsem blondýna, a přitom mám na vlasech i hnědou barvu. A moje kamarádka je celá blondýna a všichni si ji pamatují podle jména. Třeba jedna kamarádka vypráví někomu o mně a on hned řekne: „Jo, tohle je ta blondýnka.”
A když kamarádkám řikám, že mě štve, že si mě každý pamatuje podle toho, že jsem blondýnka, tak to ignorují. Tak vás prosím o radu.

Adéla

Milá Adélo,

to úplně chápu, že tě to štve. Z toho vyplývá, že bys chtěla, aby si tě pamatovali podle něčeho jiného. Co by to mělo být? Co bys chtěla, aby bylo tím nejvýraznějším, co lidi upoutá a zapamatují si to?
Možná je to jméno, se jmény je to ale složité.
Za prvé, třeba ti kamarádi znají víc holek, co se jmenují Adéla.
Za druhé, někdo má na jména opravdu špatnou paměť.

Obecně platí, že když o někom lidé mluví a ti ostatní ho moc neznají, často používají k jeho popisu něco z jeho vzhledu. A blond vlasy jsou přece fajn, jsou vzácné a lidem se líbí! Možná upoutají tolik, že i když jsi se obarvila, stále si pamatují tvoje vlasy. Napadá mě, že můžeš kamarádkám říct nejen to, že tě to štve, ale jak bys chtěla, aby si tě ostatní pamatovali.

Budou tak jasně vědět, co pro tebe můžou udělat!

Držím ti palce a přeji ti krásné léto!

Ahoj, Milena

autor: Redakce Rádia Junior
Spustit audio

Pusť si video