Někdy zalhal asi každý, připouští psycholožka. Při odhalování lháře se spolehněte na instinkty

11. leden 2022

Čím to, že lidi občas lžou, i když ví, že je to špatné? Co dělat, když zjistíme, že nám někdo lhal? S tím poradí psycholožka Barbora Downes. 

Taky jste někdy měli pocit, že se vám prodlužuje nos jako panáčkovi Pinocchiovi, protože jste někomu lhali? „Někdy zalhal asi každý,“ potvrzuje Bára Downes. A proto se s Romanou Růžičkovou zaměřily na to, jak se se lží vypořádat.

Proč vůbec lžeme?

„Největší příčinou bývá obava z reakce toho druhého,“ vysvětluje psycholožka důvody, proč občas lžeme. „Třeba že bychom ho zranili, kdybychom řekli celou pravdu. Bojíme se hádky.“

To ale v žádném případě neznamená, že bychom mohli bez obav lhát vždy, když se nám to hodí. „Nejlepší je nemuset lhát vůbec. Kdo nelže a lhát nemusí, je nejsebevědomější a je na tom nejlíp," říká Bára. Jak se ale k takovému stavu dopraPoradnacovat? To se dozvíte, když si poslechnete celý rozhovor.

Jak se pozná lhář?

Dá se nějak odhalit, že nám někdo lže? „O tom se píšou celé knihy a je to opravdu těžké,“ říká Barbora. „Radí se v nich sledovat řeč těla, třeba kam se dívají oči. Bývala různá pravidla, že když se někdo kouká nahoru do pravého rohu, že lže. Ale zdá se mi, že je to taková marná snaha jak poznat, že někdo lže,“ dodává s nedůvěrou.

Jednoduchý a spolehlivý návod na to, jak poznat lháře tedy není. Bára doporučuje spolehnout se na vlastní pocity. Naše instinkty umí často rychle vyhodnotit podezřelé signály.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Romana Růžičková , Redakce Rádia Junior
Spustit audio

Související