Některé sovy létají návštěvníkům nad hlavou, jiné se skrývají. V Borových Ladech otevřeli sovinec

15. květen 2024 08:06

Sovinec v Borových Ladech na Prachaticku na Šumavě je znovu otevřený. Pokud budou mít návštěvníci štěstí, můžou ve voliérách pozorovat šest druhů sov. Mnozí noční ptáci jsou tu aktivní i ve dne, do velkých voliér se totiž před několika dny přestěhovali ze záchranné stanice v Klášterci.

„Támhle se ve skalních výchozu skrývá sova pálená. Když jsou prochlazené, tak se rády nahřejí na slunci. Dneska si to užívají po tom převozu z voliér v Klášterci, mají tu spoustu podnětů,“ ukazuje zoolog Národního parku Šumava Jan Mokrý.

V sovinci je celkem šest voliér, ve kterých žije šest druhů sov. „Některé jsou deponovány ze zoologických zahrad, jiné ze záchranných stanic. Schovávají se v terénu se suchou trávou a větvemi, támhle sedí na malé borovici jeden puštík bělavý,“ dodává zoolog.

Sovy jsou zatím přes den poměrně aktivní. „My jsme tu po ránu, kdy si vyhledávají nejvhodnější místo. Také to souvisí s tím, že půlku roku trávily ve voliérách v Klášterci a tady jsou čerstvě, tak si zvykají na prostředí,“ vysvětluje Jan Mokrý.

Čtěte také

Sovici sněžnou obdivuje první letošní návštěvnice sovince Věra Kubešová. „Máme štěstí, že je vidíme, že nejsou zalezlé,“ usmívá.

Ošetřovatelka sov Janka Smatanová má zároveň za úkol provázet návštěvníky a ukazovat jim místa, kde by se sovy mohly skrývat. „Většinou jsou nahoře na skále a ve stromě,“ popisuje. Zatímco výr velký je podle ní po většinu dne schovaný, puštík létá návštěvníkům nad hlavami. „Ten má rád společnost, tomu to vůbec nevadí,“ doplňuje.

Sovinec v Borových Ladech v Národním parku Šumava je otevřený denně kromě pondělí od 10 do 16.30 hodin.

Související