Není to nic, co by měli ostatní soudit, říká o vadě řeči youtuber Lukefry. Poruch u dětí přibývá

14. březen 2023

Lukefry ráčkuje, a přesto je hvězdou internetu. Co si kvůli své vadě řeči musel vytrpět? Logopedka Bára poradí, jak se vypořádat se strachem z vyjadřování. Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Linku důvěry navštívil youtuber Lukefry, který se od malička potýká s ráčkováním. Dalším hostem byla logopedka Barbora Richtrová, která se už dlouho věnuje vadám řeči a vadám jazykového systému.

Počet dětí s vadou řeči i jazyka roste

Barbora Richtrová je předsedkyní Asociace klinických logopedů. Věnuje se tak nejrůznějším vadám řeči, ale taky méně známým vadám jazykového systému. „Každý používá termín vada řeči, ale řeč je jen motorická věc. V poslední době narůstají vady jazykového systému, jazyka. Lidé méně rozumí. Spousta dětí má poruchu rozumění, skladby věty, správného užívání slov a vybavenosti slov,” popisuje logopedka.

S takovými vadami se může pojit strach se vyjadřovat a následné problémy se čtením a psaním. Proto je dobré najít motivaci a při jakékoli poruše, která nám jen trošku vadí, logopedii navštívit.

Lukefry a motivace

Své o tom ví i youtuber Lukáš Fritscher alias Lukefry, který má od malička problémy s písmenky R a Ř. „Jako dítě jsem byl hodně urputný. Všechno jsem chtěl hned. To R jsem se naučil jednodušším, ale špatným způsobem,” hodnotí s odstupem.

youtuber Lukáš Fritscher alias Lukefry

Jeho motivací pro zlepšení výslovnosti byla účast na recitačních a řečnických soutěžích. „Párkrát se mi stalo, že jsem na školním kole skončil druhý nebo třetí a pak za mnou přišly učitelky, které to hodnotily a říkaly: Kdyby tam nebylo to písmenko, kdyby tam nebylo to R, tak postupuješ dál,” vzpomíná Lukefry.

Co dělat, když se mi někdo vysmívá

Když víte, že pro zlepšení řeči něco děláte, že se snažíte, tak nemá cenu si z nadávek a připomínek dělat hlavu. Je to dlouhodobý proces a není to nic, co změníte ze dne na den.

„Je důležité si uvědomit, že to není něco, co by ostatní měli na tobě soudit a že je to tvůj hlas, tvůj projev a ty sám chceš nějak znít. Ale není to nic, z čeho by si ostatní mohli dělat legraci. Je to stejné, jako když si někdo dělá legraci z postavy někoho jiného,” ubezpečuje Lukefry, který si taky zažil nadávky a posměšné narážky.

Chcete znát triky, které logopedové při výuce používají? Poslechněte si celý podcast Klub Rádia Junior s moderátorkou Klárou Novákovou. 

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: bva , kpe

Související