Nestíháte podzimní úklid? Zapřáhněte kultivátor a fukar na listí

25. září 2018

Podzim je tady a zahradníky čeká poslední sekání trávy a spadané listí. Práci na zahradě si můžou usnadnit praktickými pomocníky. S pravidelným servisem a údržbou techniky to jde snáz.

Aby na nás po mrazivé zimě a posledním sněhu vykoukl opět nádherně zelený trávník, je mu třeba obzvláště na podzim věnovat patřičnou pozornost. Hrabání listí zabrání tlení a vzniku plísní. Ideálním pomocníkem pro úklid nejen listí, ale i větviček, jsou fukary. K podzimní péči patří i ořezání keřů a stromů. Proto drtič zahradního odpadu se určitě hodí.

Na čištění wapkou zapomeňte

Když máme hotovo, před uskladněním na zimu bychom měli stroje a nářadí pečlivě vyčistit. „Vysokotlaké čističe bych určitě nedoporučoval, protože voda se v tu chvíli dostane tam, kam nemá. U motorových spotřebičů jsou to většinou ložiska, která poté začnou vrzat. Lepší je cesta mechanická, nebo omytí menším proudem vody,“ doporučuje pan Vít. Čistota zahradní techniky je důležitá nejen před zazimováním, ale také kvůli servisu. Ne všude by vám ji přijali.

Sekačku bychom po sekání měli vyčistit. Na konci sezóny to platí dvojnásob

Co bychom měli vědět, než se vydáme do servisu, nebo prodejny pro náhradní díly? Pro nejrychlejší nalezení správného dílu, mějte co nejvíc informací o vašem stroji. „Důležitá je značka, typ stroje, výrobní číslo, případně opsaný nebo na telefonu vyfocený výrobní štítek. Podle něj dokáže výrobce nalézt správný katalog a požadovaný díl,“ připomíná prodejce zahradní techniky Vít Keřka. Pokud se jedná o díl na motor, ten má svůj vlastní výrobní štítek.

Co se hodí na podzim?

  • Vertikutátor - odhalí pravdu o stavu vašeho trávníku
  • Rotavátor - kypří, mísí, provzdušňuje
  • Foukač na listí – usnadní hrabání
  • Štípač na dřevo – horizontální a vertikální
  • Drtič - až ořežeme větve ze stromů a keřů
  • Nůžky na živý plot

Jak správně udržovat čtyřtaktní a dvoutaktní motory u zahradní techniky si můžete poslechnout ze záznamu.

autor: Věra Říhová
Spustit audio

Související