Nestrkejte hlavu do písku. Dluhovou past začněte řešit hned od začátku

23. srpen 2019

Z dat Českého statistického úřadu vyplývá, že stále dost Čechů neumí správně hospodařit s penězi.  Ať už proto, že nemají finanční disciplínu, nebo jim prostě po uhrazení všech nutných výdajů nic nezbyde.

Některé české domácnosti nedokážou uhradit nenadálý výdaj ani ve výši 10 000 Kč. U rodičů samoživitelů jde ještě o mnohem větší zátěž. Lidé tak často sáhnou po půjčce, kterou pak splácí další půjčkou. Když už se člověk dostane do takových finančních potíží, které znamenají exekuci a nepomůže ani rodina nebo přátelé, finanční poradci doporučují vyhlásit osobní bankrot a pokusit se projít procesem oddlužení. To vše se řeší prostřednictvím soudu.

„Češi si na půjčky začali zvykat postupně. Stalo se tak po sametové revoluci. Zadlužují se úplně stejně jako všechny národy na celém světě. Co ale mohu potvrdit, ještě zdaleka jsme nedosáhli na průměr západní Evropy.  Takže stále to s tou zadlužeností není tak špatné,“ říká ombudsman klientů společnosti Home Credit Miroslav Zborovský. Přesto, máte-li půjček hned několik a uvažujete o další, nabízí se spojení všech v jednu. Této množině se říká konsolidace, díky které mají klienti půjčku s výhodnějším úrokem a nižší splátkou. 

Nenechte dluhy vyšumět

Finanční poradci se často setkávají s lidmi, kteří nechávají své dluhy narůstat, a už není cesty ven. „Uvědomte si, že peníze se nikam neztratí, vždy je někdo po vás bude chtít vrátit. Jakmile se tedy dostanete do svízelné životní situace, ihned se spojte s poskytovatelem půjčky a vaši situaci mu vysvětlete. Jen tak se najde vhodné řešení. Může jít o snížení splátek, nebo prodloužení splátkového kalendáře. Existují i vážné situace, jako je onkologické onemocnění, nebo náhlá invalidita. V takovém případě si finanční společnosti vše ověřují. Pokud klient nemá jinou možnost splácení, může zde dojít k úplnému odpuštění dluhu.“

Kde ušetřit v rodinném rozpočtu?

Je známo, že každá rodina by měla mít do rezervy v nenadálé situaci částku ve výši tří měsíčních platů a na účtu, z kterého peníze lze ihned vybrat. Samozřejmě v praxi to tak ne vždy funguje.

Můžeme ale popřemýšlet, na jakých věcech ušetřit. Pokud to jde, vyhněte se půjčkám.  Je možné požádat o finanční pomoc rodinu, přátele, nebo třeba členy facebookové skupiny lidí v podobné situaci. „Pomohou i nákupy z druhé ruky, zděděné oblečení po kamarádkách, sourozencích a podobně. Není nutné kupovat nejnovější produkty. V dnešní době už je snadné najít kvalitní věci za rozumné ceny,“ připomíná pan Miroslav. Ušetřit se dá i na jídle a kosmetice.

Výdaje na školu plánujte s předstihem

Mezi velké výdaje patří i ty v souvislosti se školní docházkou. Nejde jen o pořízení pomůcek a učebnic na začátku školního roku. Myslete i na školní výlety a lyžařské výcviky. Obědy také stojí nemalou částku. „Děti se vrací ke svým kroužkům, sportům, které se často na začátku roku platí na celých 10 měsíců dopředu. Škola začíná každý rok stejně, a proto už před nákupem dovolených víme, jakou sumu bychom si měli dát stranou,“ připomíná finanční poradce Miroslav Zborovský.

Jaké náklady spojené s půjčkou sledovat?  Zvolit raději delší nebo kratší období splácení? Odpovědi si poslechněte ze záznamu.

autor: Věra Říhová
Spustit audio

Související