Netopýři upíři se skutečně živí krví, potvrzuje chovatelka. U nás je ale nepotkáte

11. listopad 2021

Netopýři jsou letouni a místo rukou mají blány. Jsou jedinými savci, kteří dokáží aktivně létat. A dozvíme se toho o nich mnohem víc. Jejich chovatelku Evu Cepákovou si do Klubu Rádia Junior pozvala  Veronika Hájková.

Eva Cepáková se stará o zraněné netopýry. Ve své péči má například exemplář jednoho z největších druhů tohoto savce u nás – netopýra rezavého. Přinesla ho ukázat přímo do studia.

„Když jsem byla dítě, určitě jsem si nepředstavovala, že se budu někdy zabývat netopýry. Bylo to pro mne takové záhadné zvíře,“ přiznala. Nakonec se k nim dostala při studiu vysoké školy na přírodovědecké fakultě. 

Čtěte také

„I když toho o nich hodně vím, stále mi připadají hodně záhadní,“ prozradila Eva. Lidé si třeba myslí, že netopýři sají krev. To je ale pravda jen z části. U nás totiž takové druhy nenajdete. Žijí totiž ve Střední a Jižní Americe. „Živí se skutečně krví zvířat,“ potvrdila odbornice. „Dokonce se jim říká upíři. Ale jsou to docela malí netopýrci.“ Najdou si třeba někde na pastvě krávu, kousnou ji svými zoubky a olizují krev z nepatrné ranky. Rozhodně ji tedy nevycucnou celou.   

Kdy můžete netopýry pozorovat? A co chutná těm českým? Poslechněte si celý rozhovor a dozvíte se to.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

Spustit audio

Související