Nikdo se mě nezastal, tak jsem se nezastala ani sama sebe, vzpomíná na šikanu zpěvačka Matějovská

24. duben 2023

Zažili jste někdy šikanu a nevíte, jak se jí postavit? Jaké jsou tipy a triky, jak se šikaně účinně bránit? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

V lince důvěry si s moderátorkou Klárou Novákovou povídala zpěvačka Eva Matějovská i psycholožka a psychoterapeutka Jana Vyskočilová. Společně probraly téma šikany, kterou si zpěvačka prošla.

V životě nám jde o to, abychom byli součástí skupiny. Je to náš přirozený pud, který jsme zdědili po svých zvířecích předcích. Bojíme se, že jakmile budeme vyřazeni, tak zůstaneme sami. Proto se naší partě snažíme být platní a snažíme se zůstat její součástí, což mnohdy nemusí být úplně jednoduché.

Závist a výhůžky

Eva Matějovská veřejně vystupuje už od svých třinácti let. Kromě zpěvu se věnuje i herectví. Ne všechny děti na základní a střední škole jí ale úspěch přály, a proto se stala obětí šikany.

„Když je někdo známý, znamená to, že něco dokázal. V našich hlavách je to prostor pro to, abychom se začali porovnávat. Takže když se začnu porovnávat a budu z toho vycházet tak, že já nic nedokážu, tak můžu mít tendence mu ubližovat,“ objasňuje závistivé chování spolužáků psycholožka.

Eva se tak musela potýkat s výhrůžkami, narážkami a nadáváním nejen od svých nepřátel, ale i od svých nejbližších. „O kamarády jsem přicházela, báli se se mnou bavit a kamarádit,“ vzpomíná zpěvačka. Takové chování přitom nemusí to být ani z jejich hlavy. Mnohdy můžou být zmanipulovaní vůdcem skupiny, agresorem, který je k takovému chování donutil.

Setkali jste se se šiaknou?

Pokud vám někdo ubližuje, nebo nevíte, jak se zastat někoho, kdo je šikanovaný, svěřte se s tím někomu dospělému. Jestli nemáte komu, nebo se bojíte, konkatkujte odborníky Linky bezpečí na webu linkabezpeci.cz/pomoc. Poradí vám přes telefon, chat, nebo email. Čím dřív se ozvete, tím dříve se všechno vyřeší.
Další články k tématu najdete na našem webu >>

Jak se k tomu postavit

Ve chvíli, kdy nám někdo ubližuje, je důležité začít věci řešit a nenechat si je líbit. „To, že jsme šikanování, znamená, že nám dělá problém se ubránit, protože nějak uvěříme tomu, co ta druhá strana říká,“ popisuje Jana Vyskočilová.

Agresor přitom sám mívá problémy se svým sebevědomím, sám o sobě pochybuje a bojí se, že o svou partu kamarádů přijde. Proto se snaží vyhodit ze skupiny někoho jiného.

Někdy pomáhá nedat najevo strach a rozčilení. Agresor pak může se svým chováním přestat, protože ho to přestane bavit. Ne vždy tato strategie ale funguje. Nejdůležitější je nenechávat si to pro sebe a informovat o našem trápení někoho dospělého.

Jestli vás zajímá více podrobností a zkušeností ze života Evy, poslechněte si Linku důvěry.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autor: bva
Spustit audio

Související