Novinkou letošní sezóny ČD Muzea v Lužné u Rakovníka je prodloužená úzkorozchodná muzejní drážka

27. duben 2024 08:00

Poslední dubnový víkend se letos poprvé otevírá ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Pro návštěvníky jsou připravené jízdy na nově prodloužené úzkorozchodné drážce v areálu muzea, jízdy historického vlaku s parní lokomotivou „Kafemlejnek“ z Lužné do Rakovníka, Krupé a Řevničova a samozřejmě také prohlídky expozic muzea s unikátní sbírkou historických vozidel. Během sezóny chystá ČD Muzeum pro železniční fanoušky několik tematických víkendů a celou řadu historických jízd.

K hlavním novinkám letošní sezóny v ČD Muzeu v Lužné u Rakovníka patří prodloužení úzkorozchodné muzejní drážky s rozchodem 800 mm. „Stavební práce probíhaly od loňského podzimu a na začátku letošní turistické sezóny jsme připraveni svézt na prodloužené drážce první návštěvníky. Koleje s rozchodem 800 mm teď vedou až ke vstupu do muzea,“ popisuje Marek Plochý, ředitel Centra historických vozidel Českých drah.

ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka

Velké oblibě se dlouhodobě těší tematické víkendy v areálu ČD Muzea. „Ty připravujeme i pro letošní rok a první z nich nás čeká už za čtrnáct dní o víkendu 11. a 12. května, na kdy chystáme Parní víkend. Návštěvníci se mohou těšit na přehlídku parních lokomotiv na točně, jízdu historického vlaku z Prahy do Lužné i do okolí železničního muzea. Pro železniční fajnšmekry pak bude v sobotu zajištěna možnost nočního fotografování,“ zve na další významnou akci v ČD Muzeu jeho ředitel Marek Plochý. Kromě toho jsou na řadu víkendů připraveny různé nostalgické jízdy z muzea Českých drah a další program.

V ČD Muzeu v Lužné u Rakovníka je k vidění největší sbírka parních lokomotiv na našem území, z nichž některé pamatují ještě období Rakouska-Uherska. Návštěvníci si tu prohlédnou také historické motoráčky, dieselové či elektrické lokomotivy, dobové osobní a nákladní vozy a spoustu dalších zajímavých exponátů ze železničního provozu.

Víte, jak dlouho trvá roztopit kotel parní lokomotivy zvané Kafemlejnek? Nejen to uslyšíte v reportáži Marie Vítů.

autoři: Marie Vítů , JMys | zdroje: Český rozhlas , České dráhy a. s.
Spustit audio