Objevte s námi speciality zahraniční kuchyně

1. červen 2015

V České republice nežijí jen Češi, ale i mnoho lidí, kteří pocházejí z různých zemí světa. Třeba ze Slovenska, Ukrajiny anebo Vietnamu. V rubrice „Zapiš si to za uši“ si budeme povídat o národnostních menšinách a o specialitách z jejich kuchyní.

Co je to národnostní menšina?
Přestože je Čechů většina, trvale u nás žije i celá řada lidí pocházejících odjinud. Z jiné země k nám přišli buď oni anebo už dříve jejich rodiče, prarodiče anebo dávní předci. Protože pochází z jiného národa a protože je jich míň, než nás, Čechů, kterých je většina, říkáme těmto lidem menšina.

Vitenamská kuchyně
Vietnamci na stůl vyskládají celou řadu chodů a potom si každý bere do své malé mističky jen to, na co má zrovna chuť. Klidně i rukou! Anebo hůlkami, protože Vietnamci nejedí příborem, ale dvěma bambusovými hůlkami. Drží je pouze v jedné ruce a umí s nimi nabírat i ryži, kterou jedí denně jako přílohu skoro ke každému jídlu.

Miska rýže

Slovenská kuchyně
Slovenským národním jídlem jsou halušky. Vy nevíte, co to je? Halušky jsou takové malé nočky, které se připravují z bramborového těsta. Těsto se nastrouhá na speciálním struhadle do horké vody a pak se čeká, až malé camrfňousky vyplavou na hladinu…Hurá… už vyplouvají! Tak a teď už si k nim jenom usmažíme cibulku se slaninou a smícháme je s brynzou a je to.

Ukrajinská kuchyně
Většina ukrajinských pokrmů je plná mouky. Ukrajinci jí spotřebují obrovské množství. Vyrábí z ní pečivo, těstoviny, nudle a spoustu plněných dobrot – plněné závitky, knedlíky, pirožky anebo pelmeně. Pirožky jsou plněné trojúhelníky z kynutého těsta. A pelmeně jsou ve vodě vařené těstovinové taštičky s masovou, bramborovou nebo zelnou nádivkou.

Pirohy (ilustrační foto).

Romská kuchyně
Kvůli kočování (putování z místa na místo) nebyli Romové nikdy zvyklí si sami něco pěstovat, dokonce ani chovat dobytek. Romský jídelníček byl proto velmi chudý a skládal se z potravin, které se jim podařilo sehnat cestou. Nejčastěji to byly brambory, zelí a kukuřice. Když putovali lesem, připravili si jídlo třeba i z drobné lesní zvěře, ježka nebo sysla. U vody si zas nalovili ryby.

Kapr
autor: Redakce Rádia Junior
Spustit audio

Více z pořadu

Pusť si video