Olympijské symboly

13. únor 2014
Při východu z letiště v Soči uvidíte olympijské kruhy

Kromě olympijského ohně, který se zapálí hned na začátku her a pak hoří po celou dobu na nějakém významném a viditelném místě, jsou největším olympijským symbolem olympijské kruhy.

Olympijské kruhy jsou vzájemně propojeny. Pět kruhů představuje pět kontinentů. Je tam ale dohromady šest barev (včetně bílého podkladu) a to jsou barvy všech národů světa.

Olympijské kruhy jsou součásti olympijské vlajky, která je dalším symbolem každé olympiády. Ta se vztyčuje vždy při zahajovacím ceremoniálu a nést ji znamená pro každého velkou čest.

Na vlajce je také olympijské hesloCitius, Altius, Fortius – v češtině to znamená rychleji, výše, silněji.

Ať už jsme nebo nejsme sportovci, vždycky se těšíme na zahajovací ceremoniál. Všichni pořadatelé se snaží, aby byl ten jejich nejkrásnější, nejnablýskanější. Ale jedna věc je na ceremoniálu skoro nejdůležitější a to je olympijský slib, který skládají sportovci i rozhodčí.

Vybraný sportovec ze země,kde se olympiáda koná, drží podle tradice a pravidel cíp olympijské vlajky a předříkává slib za všechny sportovce:

„Jménem všech závodníků slibuji, že vystoupíme na olympijských hrách jako čestní soupeři, poslušni pravidel, která je řídí, za sport bez dopingu a drog, v rytířském duchu pro slávu sportu a čest našich družstev.“

Na konci olympijských her zhasne olympijský oheň, za zvuků olympijské hymny se ze stožáru spustí olympijská vlajka. Když ji odnášejí ze stadionu, pozdraví ji pět dělových salv.

Je na čase se rozloučit a začít trénovat na další olympiádu a všechno si to zapsat za uši.

autor: Jarmila Skopalová
Spustit audio

Více z pořadu

Pusť si video