Ondřej Vaculík: Zrada

14. prosinec 2023

Jak koalici Spolu klesají volební preference, začínají někteří její politici přecházet na stranu těch, jimž preference naopak rostou. Například senátor Jiří Čunek za KDU – ČSL přiznal, že by se nebránil spolupráci s ANO a s SPD. Podobně i europoslanec Jan Zahradil v rozhovoru pro Lidové noviny „by si dovedl představit vládnutí ODS s hnutím Andreje Babiše.

ANO má podporu 30 procent voličů, nemůžeme to odmávnout tím, že jsou to populisté – poslední dobou průzkumy veřejného mínění ukazují, že u ANO jsou i voliči, kteří odešli od nás.“ Tomu se lidově říká: Kam vítr, tam plášť.

Čtěte také

ODS naopak získala hlasy i voličů, kteří by ji jinak ani nevolili, nebýt jejího prohlášení, že odmítá na vládní úrovni spolupracovat s hnutím ANO. Jana Zahradila, jak sám říká, Babiš neirituje, jeho předlistopadovou minulost nijak neprožívá a stále proklínat jeho byznys mu nepřijde fair. No budiž. Co by mu však mělo vadit, je Babišův způsob vládnutí, vůči němuž se celá ODS zřetelně vymezila.

Zahradilovi jde o to, aby ODS kandidovala samostatně, a tak se prokázalo, jakou sílu má značka ODS, protože „ne všichni jsou úplně srozuměni se směrem, kterým se teď strana v rámci koalice Spolu vydává.“ Zahradil se nadále hlásí k odkazu exprezidenta Václava Klause.

V čem je trojkoalice silná

Ovšem k odkazu Václava Klause také patří vnímání Evropské unie jako jakéhosi nutného zla. Ani Andreji Babišovi nejde tolik o geopolitické zájmy EU, jako o výhody pro byznys. Na rusko–ukrajinský konflikt pohlíží podobně jako slovenský premiér Fico: Klid zbraní za každou cenu. To je ovšem v rozporu s postojem Evropské unie, jímž je obrana demokracie. Jde o to, aby Evropané sledovali stejné hodnoty a zájmy, které mají být v Evropě chráněny.

Čtěte také

To byla také jedna z hlavních myšlenek konference „Jak sdílet, prosazovat a chránit evropské a demokratické hodnoty v době války“, kterou organizovalo Evropské hnutí v České republice a Institut evropských demokratů ve spolupráci s Českým centrem Mezinárodního PEN klubu a Evropským Institutem Renaissance.

Konala se v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR pod záštitou ministra pro evropské záležitosti Martina Dvořáka a poslance Jana Berkiho, člena výboru pro evropské záležitosti.

Evropa by v této době měla usilovat o jednotnou bezpečnostní, obranou a také zahraniční politiku vzhledem k Rusku, USA i Číně. Ukrajině jde o vstup do EU, jako by na tom záleželo její bytí, a musí si kvůli tomu změnit asi pět tisíc zákonů – pospolitost Evropy chápe jako cíl vyšší. To si Ukrajina uvědomuje, a my ne?

Ondřej Vaculík

Jan Zahradil a další, kteří směřují k populistům, asi nepokládají za důležité, v čem je naopak trojkoalice Spolu, ale i Pirátů a STANu silná: V zahraniční politice souladné s prezidentem Petrem Pavlem. To je veliká hodnota, o kterou bychom neměli přijít, a které si evropští demokraté také velice cení.

Autor je spisovatel

autor: Ondřej Vaculík
Spustit audio