Online výuka a kyberšikana: Děti se teď mohou stát terčem posměchu i kvůli vybavení domácnosti

15. únor 2021

Na internetu trávíme čím dál víc času – příprava do školy, on-line vyučování, kontakt s kamarády a tak podobně. S tím ale bohužel stoupá i počet útoků právě na sítích. Jak se bránit nebezpečí, která na nás mohou na internetu číhat?

V současné době se hodně běžných životních aktivit přeneslo do virtuálního světa. Potkáváme se v něm s kamarády, které teď jinak nemůžeme vídat, probíhá tam i vyučování. V tom všem nám počítače a chytré telefony pomáhají.

Větší prostor pro kyberšikanu

Jenže s využíváním internetu narůstá i nebezpečí problémů. Možná jste už někdy slyšeli o kyberšikaně, kdy se vám někdo vysmívá, nebo vás jinak obtěžuje, právě na internetu.

Teď hrozí i těm, kteří se zatím na internetu moc nepohybovali. Při online výuce mohou třeba některé děti od spolužáků schytat ošklivé poznámky mířené na vybavení pokojíčku.

Těžší řešení

Nad kyberšikanou máme bohužel daleko menší kontrolu, než nad „běžnou“ šikanou. Tam většinou přesně víme, kdo nám ubližuje a dá to nějak řešit.

Kyberšikana se ale může velmi rychle rozšířit mezi velké množství lidí. Když například někdo na sítích rozšíří fotografii, která vám nějak škodí, může ji velmi rychle vidět celá škola. A taková věc se těžko bere zpět a dlouho se nám připomíná.

Na co si tedy dávat pozor a co dělat, pokud se staneme terčem šikany na internetu? Na to se moderátorka Romana Růžičková ptala psycholožky Barbory Downes, tak si to poslechněte.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00.

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online na audioportálu mujRozhlas.

autoři: Romana Růžičková , Redakce Rádia Junior
Spustit audio

Související