Otevřené chrámy. Ostravsko-opavské biskupství jich letos otevře pět desítek

6. květen 2024

Na severu Moravy a ve Slezsku začala turistická sezona. Kromě hradů a zámků se otevírají také kaple, kostely a chrámy. Ostravsko-opavské biskupství ve spolupráci s dalšími církvemi otevírá brány pěti desítek sakrálních staveb napříč celou diecézí. Téma pro našeho hosta, kterým je vedoucí odboru dotačních projektů a církevní turistiky Biskupství ostravsko-opavského Miroslav Přikryl.

Již od roku 2017 zpřístupňuje biskupství ostravsko-opavské návštěvníkům kaple, kostely, chrámy, katedrálu, a to i mimo časy bohoslužeb. Povězte nám, jak tento nápad vlastně vznikl. Vzpomenete si na počátky projektu?

Už nějakou dobu předtím jsme přemýšleli, jak otevírat kostely, protože dost často lidé narazí na zavřené dveře. A také byl ve společnosti zájem často do toho kostela nahlédnout, dostat se tam. Věděli jsme, že to bude spojené s nějakými finančními náklady a dlouhou dobu jsme nevěděli jak vlastně takový projekt rozjet. A tehdy jsem o tom mluvil s čerstvě zvoleným náměstkem hejtmana pro kulturu, kterému se to zalíbilo. A tak jsme vlastně mohli s projektem začít.

Jak je úspěšný ten projekt? Kolik lidí navštívilo kraj a chrámy ve vaší diecézi v loňské sezoně?

V loňské sezoně to bylo kolem 230.000 návštěvníků, kteří zavítali do těch kostelů. Bylo otevřeno 39 kostelů. Vývoj je takový, že návštěvníků každým rokem přibývá. Samozřejmě přibývá i těch otevřených kostelů. Snažíme se každý rok vždycky otevřít nějaké nové. Některé třeba nejsou tak navštěvované, tak v té další sezoně nepokračují. Ale snažíme se, aby návštěvník měl každý rok nějakou novinku.

Projekt je pro návštěvníky zdarma, tak jakým způsobem ho financuje biskupství?

Už jsem zmínil, že ta myšlenka vznikla vlastně i ve spolupráci s Moravskoslezským krajem a tak Moravskoslezský kraj to jako jeden z takových významných projektů podporuje i finančně. Hlavní výdaj projektu jsou mzdy průvodcům, které pokrývá příspěvek z kraje spolu s prostředky biskupství.

Miroslav Přikryl (vlevo) hostem Vladimíra Šmehlíka v pořadu K věci ČRo Ostrava

Takže u většiny těch otevřených kostelů existuje průvodcovský servis, průvodcovská služba. Kdo jsou vaši průvodci?

Jsou to lidé z těch míst, z těch obcí, často z těch farností, které nám doporučí místní duchovní správce, farář nebo někdo, kdo je zodpovědný za ten kostel. Ti lidé si pak u nás projdou takovým školením – jednak v záležitostech průvodcovství a samozřejmě v bezpečnosti práce. Nejčastěji jsou to důchodci nebo studenti.

Odkud mají průvodci informační základ?

Musím přiznat, že asi to není úplně na té nejprofesionálnější úrovni. Nejsme úplně prioritně tady v té turistické zóně na úrovni hradů a zámků. Do velké míry je to na tom, jak si to v tom místě sami dají dohromady. Toto jsme chtěli nechat trochu i na jejich iniciativě. Někdy jsou to studenti, kteří řeknou jenom základ, a potom narazíte na člověka, který je prostě velice zorientovaný a dokáže udělat skutečně fundovaný výklad. Je to rozdílné.

Jaké jsou novinky pro letošní rok? Kam můžeme zavítat poprvé?

Tak asi zajímavé jsou ty kostely, které byly třeba zavřený úplně v poslední době a teď se třeba otevírají po nějaké větší opravě nebo obnově. Mezi takové kostely patří třeba kostel Nanebevstoupení Páně v Dolních Marklovicích, což je dřevěný kostel, který není moc známý. Byl několik let zavřený a teď se po velké opravě otevírá veřejnosti.

Jaká další místa budete moci navštívit? Které chrámy jsou ty nejzajímvější? I o tom jsme hovořili s vedoucím odboru dotačních projektů a církevní turistiky Biskupství ostravsko-opavského Miroslavem Přikrylem v pořadu K věci Českého rozhlasu Ostrava.

Spustit audio