Pardubice chtějí s firmou Bolt řešit živelné parkování koloběžek

9. listopad 2020 07:10

Už měsíc jezdí lidé v Pardubicích na sdílených koloběžkách. Ačkoli radnice s firmou Bolt poměrně dlouho ladila pravidla používání a parkování, nefunguje to úplně dobře. Město proto chystá další jednání, aby koloběžky nezůstávaly na místech, kde něčemu vadí.

Koloběžky, které by měly být na určených místech, jsou někdy na místech těžko pochopitelných, třeba na nájezdu na zdymadlo nebo uprostřed náměstí nebo chodníku.

„To v pořádku není. My jsme se s provozovatelem domluvili na systému takzvaných virtuálních stanovišť, ale zjevně ta volnost virtuálního stanoviště je podstatně větší, než jsme si představovali. Určitě začne jednání s firmou Bolt tak, abychom ty stanoviště definovali naprosto jasně a aby to nebyl okruh 30 nebo 50 metrů,“ říká náměstek primátora Petr Kvaš (ODS).

Namalovat parkoviště na chodník?

Podobně to vidí i starostka 1. městského obvodu Alena Stehnová (ANO), protože právě v centru města se koloběžek objevuje nejvíc: „S těma koloběžkama to není ještě úplně ideální, není to dotažené do konce. Hovořilo se o tom, že by se na komunikacích udělaly nějaké piktogramy, ohraničení, kde by se koloběžky umisťovaly tak, aby se nepovalovaly po Pardubicích, jak to vidíme teď.“

Sdílené elektrokoloběžky Bolt na Gorkého ulici v Pardubicích

Město přiznává ústy náměstka Kvaše určitou naivitu a přílišnou důvěru v to, že uživatelé budou „natolik rozumní a bystří“, že vždycky najdou to nejlepší místo. To se ale neděje.

Město tak pravděpodobně na chodníky vyznačí parkovací místa k piktogramem koloběžky. Jednání s firmou Bolt, která koloběžky provozuje, by mělo proběhnout ještě v listopadu.

Spustit audio

Související