Pardubice povýšily na Evropské město koní. Co to znamená?

22. červen 2020

Tenhle rok si tradiční koňská bašta měla užít trochu jinak. Než se ale stačil rozběhnout, přerušil ho koronavirus. Teď se už všechno zase rozjíždí.

Titul Evropské město koní je putovní a můžou ho získat jenom města sdružená v síti EURO EQUUS. Ta mají jistou tradici v chovu koní anebo v dostihovém sportu.

Dostihy běží

Pod deštivou oblohou odstartovala minulou sobotu dostihová sezóna na závodišti. „Dorazilo 2 500 lidí rozdělených do sektorů. I když byl start sezóny opožděný o šest týdnů, zaznamenali jsme rekordní počet startujících koní," říká organizátorka Hana Svobodová.

Velká pardubická se letos poběží 11. října. Předcházet jí budou Městské slavnosti s programem Koně v proměnách staletí. „Uskuteční se v prostoru bývalých jatek v Tyršových sadech. Moderovat bude milovník koní Václav Vydra. Nebude chybět ani historická koňská módní přehlídka. Účastníci budou moci jít průvodem z Pernštýnského náměstí." 

Překážková sezona začala v Pardubicích 20. června

Jak dodává Hana Svobodová, ke 130. Velké pardubické zpřístupní výstavu v Mázhausu vedle radnice. Na akci Cval staletími budou historické artefakty, data, promítání a podobně.

Pro ucho a pro oko

Otevřená zůstává zámecká výstava Pardubické parfosní hony. Díky ní Východočeské muzeum v Pardubicích složilo poctu fotografovi Josefu Pírkovi. Jednotlivé partnery EURO EQUUS organizátoři představí na venkovní výstavě v Tyršových sadech.

Organizátorka Evropského města koní Hana Svobodová

Na září mají připravenou sérii přednášek. „Bude beseda s odborníky o národním hřebčínu v Kladrubech nad Labem jako součásti světového dědictví UNESCO. Od paní Lenky Gotthardové se dozvíme víc o chovu koní v České republice a od pana Francesca Kinského vyslechneme přednášku Kinští osobně a koně kinští." 

Podle Svobodové bude celý srpen v Paláci Pardubice výstava o vztahu prezidenta T. G. Masaryka a koní pod názvem „Tož budeme sedlat..." Její součástí bude 28. srpna přednáška s Národním hřebčínem Kladruby nad Labem. A třeba na první víkend v září připadá Evropský den koní a výstava Koně v akci.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.