Pardubická nemocnice řeší další případ zanedbání péče. Novorozenec nedostal včas antibiotika

9. říjen 2019 07:30

Nemocnice Pardubického kraje řeší další případ možného zanedbání péče, uvedly v úterý Česká televize a server iDNES.cz. Děvčátko narozené v červnu nedostalo včas antibiotika, ponese si trvalé následky, uvedla televize. Nemocnice ve vydaném prohlášení svou chybu uznala.

Nemocnice neprovedla včas u novorozence všechny potřebné testy. Kvůli tomu se u novorozence rozvinula otrava a selhávaly orgány, následovalo zánětlivé postižení centrálního nervového systému a krvácení do mozku, uvedla média, podle nichž budou následky doživotní.

Nemocnice „nesoulad“ uznala

„Vyhodnotili jsme to tak, že došlo k nesouladu mezi postupem doporučeným odbornou společností a mezi tím, jakým způsobem naši lékaři prováděli léčbu,“ uvedla pro iDNES.cz mluvčí Nemocnice Pardubického kraje Kateřina Semrádová.

A dodala, že se nemocnice s ohledem na lékařské tajemství nemůže vyjadřovat ke konkrétním okolnostem případu. Na základě informací z médií se případem začala dnes zabývat i policie.

„V tuto chvíli policisté shromažďují veškeré informace, které budou potřebné k zahájení úkonů v trestním řízení,“ řekla krajská policejní mluvčí Eva Maturová.

Radní Pardubického kraje už vyzvali vedení nemocnice, aby na problémy urychleně reagovalo: „Nemůžeme dopustit, aby byla jakýmkoliv způsobem nalomená důvěryhodnost našich nemocnic a proto samozřejmě potřebujeme mít jasno, jak organizace samotná funguje a proto žádáme představenstvo, aby urychleně jednalo,“ řekl hejtman Martin Netolický (ČSSD).

Pardubická nemocnice také čelí obvinění kvůli pooperačním komplikacím malého chlapce v roce 2017, který následně zůstal v takzvaném bdělém kómatu.

Obviněni jsou i lékařka a dvě zdravotní sestry z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti. Rodina požaduje po nemocnici 22 milionů korun, zdravotnické zařízení jí nabídlo šest milionů korun jako zálohu, což akceptovala.

autoři: Josef Ženatý , pta | zdroje: ČTK , iRozhlas
Spustit audio

Související