Pardubické ARO vytěžuje koronavirus, nemocnice na oddělení přidala lůžka

13. říjen 2020 07:02

Pardubická nemocnice zvýšila počet lůžek intenzivní péče na Anesteziologicko-resuscitačním oddělení. Oddělení se v současné době stará jen o pacienty s koronavirem, u nichž je průběh nemoci nejtěžší.

Jednotka intenzivní péče na anesteziologicko-resuscitačním oddělení byla de facto vyčleněná jen pro pacienty s koronavirem. Dohromady je tam teď třináct lůžek, původně jich bylo osm. Nestačí ale jenom přidat přístrojové vybavení a najít vhodné místo, je potřeba každé lůžko vybavit také personálně a to je teď pro nemocnici větší problém, než samotné technické zabezpečení.

Dochází na ARO místa?

V uplynulých dnech se objevily informace, že nemocnici začínají na ARO docházet místa. Vzhledem k tomu, že těchto míst je obecně málo, ani těch volných moc nezbývá. ARO ale pečuje skutečně jen o pacienty s nejtěžším průběhem nemoci covid-19.

Čtěte také

Pokud jde o takzvaná JIP lůžka - tedy jednotky intenzivní péče - těch má nemocnice mnohonásobě víc, je to kolem 170. Téměř každé oddělení v každé z pěti nemocnic jich několik má.

Tato lůžka ale samozřejmě potřebují i ostatní pacienti, kteří na nich zotavují ze zranění, zákroku nebo třeba jiné nemoci. ARO v Pardubicích se tedy skutečně plní, ale lůžek s intenzivní péčí je teoreticky ještě dost na jiných odděleních.

Broumovská nemocnice otevřela nové oddělení JIP

11 pacientů na plicní ventilaci

Krajské nemocnice se aktuálně starají přibližně o 118 lidí s koronavirem, 30 z nich je na standardních lůžkových odděleních, dalších 70 je na kyslíkových lůžkách. To ale ještě neznamená plicní ventilaci. Kyslíková lůžka jsou taková, kde pacient za normálních okolností kyslík nepotřebuje, ale kdyby nastaly komplikace, tak ho má okamžitě k dispozici. Zbylých 18 pacientů je rozmístěných na jednotkách intenzivní péče a 11 z nich potřebuje právě plicní ventilaci.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související