Parkourová písnička

31. srpen 2015

A je tady poslední díl prázdninového kalendáře. A protože je pondělí, vydáme se s Janou Rychterovou za jedním zajímavým sportem. Dnešní díly je věnován parkouru. Není to ten koňský parkour, ve kterém koně a jejich jezdci předvádějí, jak jsou šikovní. Tenhle parkour je pro lidi. Běhá se tam a skáče. Ale víc už vám řekne Jana, která pro vás složila i speciální parkourovou písničku.

Víte, že i koně rádi soutěží? No jasně, když jsou koňské dostihy, snaží se nejen žokejové, tedy jezdci, ale i koně mají radost, když můžou běžet s větrem o závod. Pak je ještě jedna soutěž pro koně a jejich jezdce – parkour. Tam se soutěží v tom, jak koně dovedou skákat, jak jsou přesní, jak je jezdec dovede ovládat.

A jsme u toho. Lidi se rádi opičí po zvířatech, a tak už existuje i parkour, kteří dělají lidé. Na první pohled to vypadá jako obyčejné běhání a skákání. Jenže pak někdo udělá přemet, salto, odrazí se, skočí na zábradlí a přesně se trefí a drží balanc. Pak se zase odrazí a skočí site flip – takové salto na stranu, křivý kotrmelec, ale ve vzduchu. Pak zase utíká, něco přeskočí, vyskočí, do toho front flip, tedy salto popředu…

Krása je to! Tak to je taky parkour, a koně u toho vůbec nejsou potřeba. Parkouristi trénují odrazy, dopady a přesné ovládání vlastního těla.

Kdo skáče parkour, je parkourista. Nebo se mu taky říká traceur. Většina traceurů jsou kluci, ale holky už taky skáčou, ne že ne.

Takže až někde uvidíte partičku kluků nebo holek, jak dělají psi kusy a skáčou jako na pérách, vězte, že to je parkour. Někdy se tomu taky říká freerun. Ale to už je moc slov najednou – radši si poslechněte písničku a u toho si můžete zaskákat a udělat pár kotrmelců.

Spustit audio

Pusť si video