Patří papoušek do klece? Mazlete se s ním, dodržujte pravidelný režim, a bude žít déle

25. srpen 2021

Romana Bočková a Michal Vaniš z neziskové organizace Pohodáři začali jako jedni z prvních se zooterapií s velkými papoušky. Komu pomáhají a jak se o své miláčky starají?

Veronika Hájková si do Klubu Rádia Junior pozvala Romanu Bočkovou a Michala Vaniše z Neziskové organizace Pohodáři, aby se jich vyptala, čím se jejich organizace zabývá a jak se správně starat o papoušky.

Patří papoušek do klece?

„Klece pro papoušky, které jsou k dostání, jsou absolutně nevyhovující a malé,“ stěžuje si Romana na nevhodné podmínky běžných domácích chovů, kde papoušek a ni nemůže roztáhnout křídla, „Papoušci v opravdu potřebou velký prostor. Dost často umírají právě na selhání srdce, protože nemohou posilovat prsní svaly a srdce tím, že máchají křídly.“

Čtěte také

Papoušci tedy potřebují dostatečně velké klece. Vyžadují ale také kontakt s majiteli. Rádi se mazlí. Jak ale vyvážit dobu, kdy se papouškovi věnujeme a kdy je v kleci? Podle Romany nezáleží ani tak na množství času, který stráví v kleci, nebo s námi, ale na tom, jak ho na to naučíme.

Chovatel by měl stanovit jasný režim, který mu vyhovuje a ten pak dodržovat. Pokud si totiž papoušek na něco zvykne, tak to pak očekává. A když mu pak nevěnujete čas, na který byl zvyklý, je smutný a může si začít vyškubávat peří. Nejlepší je, když chováme papoušky v páru, aby nebyli nikdy sami.

Opeřený terapeut

Se svými papoušky jezdí po celé České republice, navštěvují zařízení pro staré lidi, nebo dětské domovy a různá sociální zařízení. Jejich obyvatelům kontakt s papoušky pomáhá třeba rozvíjet motoriku nebo dobrou náladu.

Okřídlený mazlíček se dá ale využít i pro zmírnění strachu ze zvířat. Když se například někdo bojí ptáků, mohou mu cvičení papoušci díky terapii pomoci.

Proč papoušky baví drtit věci? A jak se do organizace Pohodář dostávají? Poslechněte si celý rozhovor.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Veronika Hájková , kpe
Spustit audio

Související