Phil Collins – Face Value (1981)

1. květen 2024

Těžiště jeho slávy leží v 80. letech, kdy nejen bubnoval, ale k tomu i zpíval s kapelou Genesis a zároveň vydával sólová alba, úspěšná na obou stranách Atlantiku. Ale jako muzikant byl Phil Collins aktivní už od konce 60. let.

Bubeník, zpěvák, skladatel a maličko i herec Phil Collins je přitom opakem rozšířené představy o rockové hvězdě – vypadá tuctově, žije v ústraní a chová se úplně normálně. A na svých deskách se nikdy neváhal podělit s posluchači i o bolesti duše, často související s nevydařenými vztahy.

Právě takové je i jeho album Face Value z roku 1981. Vyzpívával se na něm z manželského ztroskotání a zároveň otevřel paralelní kariéru sólového interpreta.

autor: Martin Schuster | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.