Podívali jsme se zubům na zoubek

6. září 2015

V nedělním Klubu Rádia Junior jsme si opět posvítili na Zuby a zoubky. Od těch miliony let starých, na které si můžete, stejně jako autorka pořadu a její asistenti, sami sáhnout v pražském Triloparku, až po ozubená kola Staroměstského orloje.

Poznali byste stoličku mamuta? Velikostí připomíná botu vašeho tatínka. A víte, že mrchožraví dinosauři museli mít delší zuby než dinosauři, kteří jen lovili? S tím vším nás v Triloparku seznámil paleontolog Ladislav Zedník.

Šárka ale natáčela i v ordinaci paní zubařky Aleny Bínové. Od té jste se mohli dozvědět, co všechno tam čeká na pacienta, když přijde na preventivní prohlídku, a co se děje, pokud je potřeba spravit zkažený zub.

Stolička mamuta

Dokonce jsme dostali odpověď na to, jak se stane, že mléčný zub ztratí kořen, nebo co dělat, pokud zjistíte, že se měníte ve žraloka, protože vám rostou zuby ve dvou řadách za sebou :-)

Zubařská ordinace není tak děsivé místo, jak by se mohlo zdát

V Jihlavské zoologické zahradě jsme se seznámili s prapodivným asijským druhem prasete – Babirusou celebeskou, kterému prorůstají zuby lebkou a kroutí se mu na čele. Zajímavým zjištěním bylo, že je zvířata vlastně k ničemu moc nepotřebují. Zoolog Jan Vašák nám ale prozradil, že samice si zřejmě podle nich vybírají své partnery, se kterými pak zakládají rodiny.

Věděli jste, že i vám můžou růst zuby ve dvou řadách jako žralokům? I to se můžete dozvědět v zubařské ordinaci

A nakonec jsme si poslechli, jaké to je v útrobách Staroměstského orloje. Průvodcem nám byl orlojník Petr Skála.

Babirusa

Šárka kvůli reportáži a fotografiím na web překonala závrať a vylezla po žebříku k apoštolům.

Petr Skála, orlojník Staroměstského orloje

A také přinášíme fotografii místa, které si jděte omrknout přímo k orloji. Je na ní jeskyňka nacházející se na levé straně kalendária a v ní jsou dvě sovy.

Apoštolové ze Staroměstského orloje

Na obrázku nejsou dobře vidět, ale když vás rodiče u orloje vyzvednou, určitě si jich všimnete. Podle pana Skály jsou zřejmě jedním z alchymistických symbolů. Co znamenají, ale nikdo neví. Orloj má prostě spoustu tajemství, která stojí zato objevit.

Tajemná jeskyňka u Staroměstského orloje

Staroměstský orloj
Spustit audio