Podívej se s námi do historie lyží, bruslí a saní

6. listopad 2014

Na čem v zimě nejradši jezdíš? Na lyžích, na saních, na bobech?

Ať tak nebo tak, určitě si poslechni Zapiš si to za uši, které pro tebe připravila Magdalena Šorelová. Dozvíš se spoustu zajímavostí o všemožném sportovním vybavení. Víš třeba, odkud k nám přišly saně?

Saně: Do českých hor přišly ze severských zemí a z Alp a používaly se i v létě, jen se k nim připevnila dřevěná kolečka. Krkonošskou specialitou byly tzv. rohačky, saně s rohy. Postupem času přibyly vlčky, saně s kovovou ruční brzdou, které se táhly před sebou, a rejdovačky, ty se zase řídily volantem.

Lyže: Pravděpodobně se vyvinuly ze sněžnic, což jsou plošky připevněné na botách, umožňující chůzi v hlubokém sněhu. Do českých zemí přivezl lyže jejich milovník Josef Rössler-Ořovský, a to v roce 1887.

03051918.jpeg

Brusle: Brusle na led jsou vlastně boty, které mají zespodu připevněný ostrý nůž, vyrobený převážně z nerez oceli. Ale nebylo tomu tak vždycky. Nálezy dávných bruslí, které spadají až do doby tisíc let před naším letopočtem, dokazují, že nože byly vyrobeny z kostí. Kovové nože se světem začaly šířit kolem 14. století a k botám se připevňovaly pomocí kožených řemínků. Postupem času se k botám připevňovaly ze stran šroubovacími svěrkami na kličku a dnes stačí už jen šrouby a nýty.

Brusle (ilustr. obr.)
autor: Redakce Rádia Junior
Spustit audio

Více z pořadu

Pusť si video