Podivné recepty našich předků: Historička vyzkoušela připravit nápoj z perel podle Kleopatry

26. červen 2023

Nachystejte hrnec, bude se vařit. Historička Jitka Tláskalová prozradí, jak divná byla kuchyně našich předků, jestli se jedli hadi a jestli se dá rozpustit perla ve víně. Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Do Klubu Rádia Junior zavítala historička a šéfredaktorka časopisu Časostroj Jitka Tláskalová. O historické kuchyni našich předků si povídala s moderátorkou Janou Rychterovou.

Kleopatřina perla ve víně

Existuje známý příběh, který pojednává o tom, jak egyptská vládkyně Kleopatra rozpustila perlu ve víně a vypila ji. Podle legendy tak chtěla římskému vojevůdci Marku Antoniovi dokázat, v jakém žije blahobytu a přepychu.

Dá se z perel vytvořit nápoj, jak praví jedna dávná legenda?

O něco takového se pokusila i sama Jitka Tláskalová. „Zkoušela jsem rozpouštět perlu ve víně, a perla se nerozpustila. Perla se odmítla rozpustit a dokonce nebyla ani nějak oslizlá,” vyvrací tuhle báchorku historička.

Propojení kulinářství a medicíny

Čtěte také

V období starověku už lidé začali pro další generace zaznamenávat své recepty a léčebné postupy. „Člověk, který má žloutenku, má na sebe navázat mrtvou sýkorku. K léčbě se používal třeba mrtvý netopýr, používaly se rozdrcené volavčí kosti,” popisuje zvláštní Jitka metody.

Z tohoto období můžeme taky zjistit, proč jsou některé potraviny v různých náboženstvích zakázané. „Islám zakazuje vepřové. Můžeme si říkat, co je špatného na vepřovém, ale v tehdejších hygienických podmínkách, v tom teple, se vepřové rychle kazilo, zkrátka dávalo smysl ho zakázat,” usuzuje historička.

Historická zmrzlina

Pochutina, která by se už dala považovat za zmrzlinu, se objevila už poměrné dávno. „V třináctém století a dříve dělali Mongolové zmrzlinu jenom tak, že nechali zmrznout jačí nebo kravské mléko, což by nás asi moc nefascinovalo,” hodnotí Jitka.

Zmrzlina kterou známe dnes, však vznikla až o necelých pět set let později. „V době, kdy zmrzlina přestává být věcí těch nejbohatších vrstev a začíná se dělat ze žloutků, smetany a cukru, tak už se v ní objevuje vanilka, objevuje se v ní kakao a přibližuje se té zmrzlině dnešní,” doplňuje Jitka.

Pokud vás historická kuchyně zaujala a chtěli byste nakouknout pod pokličku našich pravěkých předků, poslechněte si Klub Rádia Junior.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Jana Rychterová , Kiki Hovet , bva
Spustit audio